Sveti Vinko Paulski

Utemeljitelj Misijske družbe lazarista i družbe Kćeri kršćanske ljubavi i Dobrovoljnih bratovština.

Pročitaj više


Sveta Lujza de Marillac

Suosnovateljica sestara milosrdnica i prva njihova poglavarica (1633.-1660.)

Pročitaj više


Sv. Justin de Jacobis, biskup

Hrabro je podnio progonstva i iscrpljen usnuo u Gospodinu u dolini Aligade 31. srpnja 1860. Blaženim je proglašen 25. lipnja 1939., a svetim 26. listopada 1975.

U liturgiji se slavi 30. srpnja.

Pročitaj više


Sv. Katarina Labouré, djevica

Svoj je život istrošila u služenju siromasima u poniznosti i skrovitosti. Katarina je od svoga novicijata pa do smrti 46 godina djelovala u pariškom domu za ostarjele u Reuillyju, gdje je radila najprije u kuhinji, zatim kod njege ostarjelih i bolesnih te konačno kao vratarica.

Pročitaj više


Sv. Ivana Antida Thouret, djevica

Utemeljiteljica Družbe sestara kršćanske ljubavi. Rođena je u Sancey-le-Long u biskupiji Besançon 27. studenog 1765. U družbu Kćeri kršćanske ljubavi ušla je 1787. i ostala je do 1793. Za vrijeme Francuske revolucije Družba je bila raspuštena.

Pročitaj više


Sv. Elizabeta Ana Bayley Seton, redovnica

Posvetila se djelima kršćanske ljubavi i odgoja, utemeljivši u Baltimoru Institut sestara milosrdnica pod zaštitom Svetog Josipa za odgoj djevojčica. Umrla je u Emmitsburgu 4. siječnja 1821. u 46. godini života. Sestre kršćanske ljubavi sv. Josipa u Emmitsburgu (Maryland, SAD) ujedinile su se s družbom Kćeri kršćanske ljubavi u Parizu.

Pročitaj više


Sv. Ivan Gabrijel Perboyre, svećenik i mučenik

Rođen je u kraju Montgestyu 5. siječnja 1802., za svećenika zaređen 23. rujna 1826. Bio je određen za učitelja novaka Družbe, ali želeći se posvetiti vanjskim misijama, zaputio se u Kinu i 23. kolovoza 1832. stigao je u Macao.

Pročitaj više


Sv. Franjo Régis Clet, svećenik i mučenik

Mučeništvo je podnio u Učangfuju18. veljače 1820., blaženim je proglašen 27. svibnja 1900., a svetim 1. listopada 2000. s ostalih 119 kineskih mučenika.

U liturgiji se slavi 18. veljače.

Pročitaj više


Bl. Marija Ana Vaillot i Otilija Baumgarten, djevice i mučenice

Kćeri kršćanske ljubavi iz bolnice Sv. Ivana u Angersu ubijene u vrijeme Francuske revolucije, 1. veljače 1794., zajedno s mnogim drugim mučenicima. Marija Ana Vaillot rođena je 13. svibnja 1736. u Fontainebleau, u družbu Kćeri kršćanske ljubavi ušla je 25. rujna 1761. Otilija Baumgarten je rođena u Gondrexangeu u pokrajini Loraine (Lotaringija) 15. studenog 1750., […]

Pročitaj više


Bl. Ljudevit Josip François i subraća mučenici

(Ivan Henrik Gruyer, Ivan Karlo Caron, Nikola Colin, Petar Renato Rogue)

Pročitaj više


Bl. Frederik Ozanam, laik

Rođen je u Milanu 23. travnja 1813., ali je gotovo čitav život proveo u Francuskoj. Bio je jedan od utemeljitelja Konferencija sv. Vinka Paulskog za pomaganje siromasima i radio je na njihovom širenju. Bio je i potpredsjednik Konferencija. Kao profesor na Sorboni u Parizu isticao se učenošću i svojom je kulturom podržavao i prenosio istinu […]

Pročitaj više


Bl. Marko Antun Durando, svećenik

Utemeljitelj Sestara Nazarenki.

Pročitaj više


Bl. Rozalija Rendu, djevica

Sestra Rozalija (Ivana-Marija) Rendu rođena je 9. rujna 1786. u selu Confort u pokrajini Jura u Francuskoj. Od djetinjstva je bila odgajana za djela kršćanske ljubavi pa je stoga razumljiva njena sklonost služenju siromasima. S 15 godina dobila je dopuštenje za rad u bolnici s Kćerima kršćanske ljubavi u nedalekom Gexu. To je bio i […]

Pročitaj više


Bl. Lindalva Justo de Oliveira, djevica i mučenica

Kći kršćanske ljubavi, velikim je predanjem služila siromasima i zavrijedila palmu mučeništva u obrani svoga djevičanstva.

Pročitaj više


Sestra Leopoldina Brandis

Utemeljiteljica Marijinih sestara Čudotvorne medaljice.

Pročitaj više


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: