Bl. Ljudevit Josip François i subraća mučenici

(Ivan Henrik Gruyer, Ivan Karlo Caron, Nikola Colin, Petar Renato Rogue)

Ova petorica subraće proglašena su blaženima, a umrla su mučeničkom smrću u vrijeme Francuske revolucije.

Prva četvorica proglašena su blaženima u Bazilici sv. Petra 17. listopada 1926. zajedno sa 191 mučenikom Francuske revolucije (Ivan Marija du Lau d’Alleman i drugi); od gore navedenog 191 mučenika 72 su bila ubijena 3. rujna 1792. u Sjemeništu sv. Firmina u Parizu koje je bilo povjereno Vinkovim misionarima. To su:

Ljudevit Josip François, rođen 3. veljače 1751. u Busignyu; za svećenika zaređen 1773. Bio je vrlo aktivan u župskom apostolatu; ubijen je u pariškom Sjemeništu sv. Firmina, u kojem je bio poglavar, zajedno s ostalom subraćom.


Ivan Henrik Gruyer, rođen 13. lipnja 1734. u Doleu; za svećenika je zaređen u St. Claudu i bio je odgojitelj sjemeništaraca.


Ivan Karlo Caron, rođen 30. rujna 1730. u Auchelu, Pas-de-Calais (Francuska);


Nikola Colin, rođen 12. prosinca 1730. u Grenantu, Haute-Marne (Francuska). Caron i Colin nisu bili uvršteni u vinkovski liturgijski kalendar jer se u prvi čas mislilo da su dijecezanski svećenici; to je ispravljeno u novom izdanju Martirologija 2004. U liturgiji se slave 2. rujna.


Petar Renato Rogue proglašen je blaženim 10. svibnja 1934. Rođen je u Vannesu 11. lipnja 1758., giljotiniran je u rodnom gradu 13. ožujka 1796. Za svećenika je bio zaređen 21. rujna 1782., zalagao se za podučavanje u sjemeništima i župsko služenje unatoč opasnostima od Francuske revolucije.

Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: