Bl. Ljudevit Josip François i subraća mučenici

(Ivan Henrik Gruyer, Ivan Karlo Caron, Nikola Colin, Petar Renato Rogue)

Ova petorica subraće proglašena su blaženima, a umrla su mučeničkom smrću u vrijeme Francuske revolucije.

Prva četvorica proglašena su blaženima u Bazilici sv. Petra 17. listopada 1926. zajedno sa 191 mučenikom Francuske revolucije (Ivan Marija du Lau d’Alleman i drugi); od gore navedenog 191 mučenika 72 su bila ubijena 3. rujna 1792. u Sjemeništu sv. Firmina u Parizu koje je bilo povjereno Vinkovim misionarima. To su:

Ljudevit Josip François, rođen 3. veljače 1751. u Busignyu; za svećenika zaređen 1773. Bio je vrlo aktivan u župskom apostolatu; ubijen je u pariškom Sjemeništu sv. Firmina, u kojem je bio poglavar, zajedno s ostalom subraćom.


Ivan Henrik Gruyer, rođen 13. lipnja 1734. u Doleu; za svećenika je zaređen u St. Claudu i bio je odgojitelj sjemeništaraca.


Ivan Karlo Caron, rođen 30. rujna 1730. u Auchelu, Pas-de-Calais (Francuska);


Nikola Colin, rođen 12. prosinca 1730. u Grenantu, Haute-Marne (Francuska). Caron i Colin nisu bili uvršteni u vinkovski liturgijski kalendar jer se u prvi čas mislilo da su dijecezanski svećenici; to je ispravljeno u novom izdanju Martirologija 2004. U liturgiji se slave 2. rujna.


Petar Renato Rogue proglašen je blaženim 10. svibnja 1934. Rođen je u Vannesu 11. lipnja 1758., giljotiniran je u rodnom gradu 13. ožujka 1796. Za svećenika je bio zaređen 21. rujna 1782., zalagao se za podučavanje u sjemeništima i župsko služenje unatoč opasnostima od Francuske revolucije.

Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: