Bl. Rozalija Rendu, djevica

Sestra Rozalija (Ivana-Marija) Rendu rođena je 9. rujna 1786. u selu Confort u pokrajini Jura u Francuskoj. Od djetinjstva je bila odgajana za djela kršćanske ljubavi pa je stoga razumljiva njena sklonost služenju siromasima. S 15 godina dobila je dopuštenje za rad u bolnici s Kćerima kršćanske ljubavi u nedalekom Gexu. To je bio i početak njezinoga zvanja. 25. svibnja 1802. primljena je u novicijat u Kući matici Kćeri kršćanske ljubavi u Parizu. Kad se razboljela, poslali su je u jednu kuću u siromašnoj  pariškoj četvrti Mouffetard i tamo je ostala 53 godine, sve do smrti.

Posvetila se posve služenju svojoj zajednici, a osnivala je i nove. Napose je brižno obilazila siromahe po njihovim kućama. Bila je posrednica pomirenja. Sestarska kuća postala je utočište siromaha njihove četvrti. A s. Rozalija bila je primjer mnogima, često i plemićima, u življenju kršćanske ljubavi. Važno je spomenuti da je bila putokaz i pomoć bl. Fridriku Ozanamu i sluzi Božjemu Ivanu-Leonu le Prevost, koji su osnovali Konferencije sv. Vinka Paulskog. Sestra Rozalija umrla je 7. veljače 1856. nakon što je proživjela posljednje godine života u patnji i sljepoći. Blaženom je proglašena 9. studenoga 2003.

U liturgiji se slavi 7. veljače.

Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: