Sv. Elizabeta Ana Bayley Seton, redovnica

Rođena je u New Yorku 28. kolovoza 1774. i odgojena u Episkopalnoj crkvi. Udala se za Williama Seton, rodila je petero djece, 27. prosinca 1803. ostala je udovica, i nakon što je svladala brojne poteškoće koje su joj uzrokovali njezini prijatelji i članovi obitelji, pristupila je Katoličkoj crkvi. Intenzivno se posvetila duhovnom životu i u isto vrijeme brižno odgajala svoju djecu. Konačno je mogla ostvariti svoju želju da se posveti djelima kršćanske ljubavi i odgoja, utemeljivši u Baltimoru Institut sestara milosrdnica pod zaštitom Svetog Josipa za odgoj djevojčica. Umrla je u Emmitsburgu 4. siječnja 1821. u 46. godini života. Sestre kršćanske ljubavi sv. Josipa u Emmitsburgu (Maryland, SAD) ujedinile su se s družbom Kćeri kršćanske ljubavi u Parizu.

Blaženom je proglašena 17. ožujka 1963., a svetom 14. prosinca 1975.

U liturgiji se slavi 4. siječnja.

Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: