Sv. Elizabeta Ana Bayley Seton, redovnica

Rođena je u New Yorku 28. kolovoza 1774. i odgojena u Episkopalnoj crkvi. Udala se za Williama Seton, rodila je petero djece, 27. prosinca 1803. ostala je udovica, i nakon što je svladala brojne poteškoće koje su joj uzrokovali njezini prijatelji i članovi obitelji, pristupila je Katoličkoj crkvi. Intenzivno se posvetila duhovnom životu i u isto vrijeme brižno odgajala svoju djecu. Konačno je mogla ostvariti svoju želju da se posveti djelima kršćanske ljubavi i odgoja, utemeljivši u Baltimoru Institut sestara milosrdnica pod zaštitom Svetog Josipa za odgoj djevojčica. Umrla je u Emmitsburgu 4. siječnja 1821. u 46. godini života. Sestre kršćanske ljubavi sv. Josipa u Emmitsburgu (Maryland, SAD) ujedinile su se s družbom Kćeri kršćanske ljubavi u Parizu.

Blaženom je proglašena 17. ožujka 1963., a svetom 14. prosinca 1975.

U liturgiji se slavi 4. siječnja.

Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: