Jubilarno hodočašće u Zams i Innsbruck – 150 godina osamostaljenja

9. veljače 2012.

Povijest hrvatskih milosrdnica započela je 5. rujna 1845. godine kada je, na poziv kardinala Jurja Haulika iz austrijskoga Tirola (Zams i Innsbruck), stiglo u Zagreb šest bijelih sestara. Bile su to: s. Augustina Müller, s. Ivana Krösbacher, S. Karolina Frühbeck, s. Augusta Artinger, s. Veronika Kranobitter, s. Filipina Elsensoh.

Prigodom 150. godina osamostaljenja Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga –Zagreb organiziran je bogat duhovni i kultirni program. Molitvenim pohodom na Mirogoj prisjetile smo se naših pokojnih sestara, a, također, molitvenim pohodom na grob kardinala Haulika u zagrebačkoj Katedrali zahvalile smo Bogu za sve ono što je taj plemeniti kardinal učinio ne samo za nas sestre milosrdnice, već za cijeli hrvatski puk. Molitvu je predvodio uzoriti kard. Josip Bozanić.

Na svečanoj Akademiji 20. listopada 2006. predstavljena je knjiga: Sveta Lujza de Marillac „Duhovni spisi“ koju je s francuskog jezika prevela naša s. M. Arkanđela Smoljo. Prikazana je i predstava o dolasku prvih šest sestara u Zagreb. Drugi dan, 21. listopada na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu u 20 sati premijerno je prikazan dokumentarni film „Četvrti zavjet“ u režiji Edija Mudronje. Film je posvećen našoj misionarki s. Slavi Vedrina koja je u Paragvaju umrla na glasu svetosti. Kardinal Franc Rodé, prefekt Kongregacije za ustanove posvećenog života i udruge apostolskog života, predstavio je film.

Vrhunac proslave Jubileja započeo je svečanom koncelebriranom Svetom misom koju je u zajedništvu s dvadesetak svećenika te apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj mons. Franciscom Javieruom Lozanom slavio kardinal Franc Rode, u nedjelju 22. listopada 2006. godine. Riječ pozdrava i dobrodošlice kardinalu Rodeu, te srdačne čestitke nama sestrama prigodom Jubileja uputio je kard. Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup.

Crkva sv. Vinka tom prigodom bila je ispunjena mnoštvom vjernika, redovnika i redovnica drugih družbi, nas milosrdnih sestara i naših dragih sestara iz Austrije, iz tirolskoga grada Zamsa. Radost Jubileja s nama su podijelile s. M. Gerlinde Kätzler, vrhovna glavarica Družbe i sestre u njezinoj pratnji: Majka Domenika, sestra Anna Elisabeth, s. M. Bertilla i s. Barbara, te sestra M. Richarda, koja nam je stigla iz Bolzana u Italiji. Ovim zajedništvom Zamske i Zagrebačke Družbe koje se osjeća i kroz ovih 150. godina potvrđuje se ono obećanje blagopokojnog kardinala Jurja Haulika: “Tirolska će provincija imati uvijek zaslugu pred Bogom i pred ljudima za veliko djelo što ga je učinila u Hrvatskoj. Ja, a također i sve milosrdne sestre ove moje provincije, uvijek ćemo prema tirolskoj majci provinciji sačuvati u srcima najnježniji osjećaj zahvalnosti, a ni na čas ne dvojim da će Vaša velečasnost, sa svim sestrama Tirolske provincije u budućnosti nas prema svojim mogućnostima pomagati svojim savjetom, svojim molitvama te ostalim djelima kršćanske ljubavi.” (usp. B. Vračić – A. Kovačić, Sestre milosrdnice I., Zagreb 1996., str. 42-46).

U proslavi Jubileja sudjelovale su i naše drage sestre iz Južne Amerike: sestra M. Anastasiju Caceres iz dalekog Paragvaja i s. M. Noelija Rivas iz Argentine.

U prigodi Jubileja organizirano je jubilarno hodočašće sestara u Zams i Innsbruck.

Galerija slika