Preminula sestra Eufrazija (Maša) Vunić

S vjerom u uskrsnuće i život vječni, 29. lipnja 2014., na svetkovinu svetih apostola Petra i Pavla, blago je, u Gospodinu, u 93-oj godini života, završila svoj ovozemaljski život naša draga sestra Eufrazija, Maša Vunić.


Rođena je u Stankovcima, u općini Benkovac, 26. travnja 1922., od oca Bože i majke Stane rođ. Miletić. Djetinjstvo i mladenaštvo provela je zajedno s još dvije sestre i četiri brata u obiteljskoj kući, okružena toplom roditeljskom ljubavlju. Prve molitve naučila je od svoje bake i već tada, kao djevojčica, zavoljela je život s Bogom, te se u njoj rano rodila želja za redovničkim životom. Roditeljski blagoslov za taj korak čekala  je do svoje 17-e godine. Tada je pokucala na vrata našeg samostana u Šibeniku i od sestara je bila s radošću primljena. Njen put slijedi i njena sestra Tonka koja je postala redovnicom Družbe Presvetog Srca Isusova. U samostanskoj zajednici u Šibeniku trebala se neko vrijeme pobliže upoznavati s načinom Bogu posvećenog života da bi bila kadra donijeti što zreliju odluku o prihvaćanju redovničkih obveza. Među šibenskim sestrama Maša je provela dvije godine, a onda je uputila molbu Provincijalnoj glavarici u Split da je prime za kandidaticu. Kandidaturu je započela 27. svibnja 1942., a sljedeće godine, 7. svibnja 1943., obukla je redovničko odijelo i pod redovničkim imenom sestra Eufrazija započela novicijat.

Prve redovničke zavjete položila je u Splitu 8. svibnja 1944., a doživotne 15. kolovoza 1947. godine. Kao bolničarka djelovala je najprije u Splitu, potom u Imotskom te  najduže, od 1953. do 2014., u Zadru. Punu 61 godinu u gradu Zadru živjela je jedna uistinu sretna redovnica koja je svoju pripadnost Isusu svjedočila na svakome mjestu. Pobožna, skromna, tiha, vedra, radišna, samozatajna – kao prava kći svetog Vinka i svete Lujze – širila je milosrdnu ljubav među bolesnicima i osobljem bolnice, u kući i u susjedstvu. I nakon umirovljenja sestra Maša još punih 20 godina nastavlja Vinkovo djelo, sada u Svećeničkom domu u Zadru, gdje s puno poštovanja i radosnom požrtvovnošću poslužuje bolesne svećenike. Tako do 2002. godine, kada se zbog bolesti ponovno vraća u naš samostan u Zadru i još uvijek, koliko joj sile dopuštaju, sudjeluje aktivno u životu zajednice. Najvećma ipak svjedoči u tim godinama svojom molitvom i tihim trpljenjem.

Zadnju i najvažniju životnu lekciju dobro je naučila i nama ju je održala sa svoje bolesničke postelje. Sestra Eufrazija ili Mašica, kako smo je od milja zvale, nije se bojala smrti. Nije se bojala susreta sa svojim Zaručnikom. Dapače, ona je priželjkivala taj susret. I željela je da se k Njemu preseli okružena svojim sestrama i praćena njihovom molitvom. I upravo se tako dogodilo.

Draga naša Mašice, otišla si onakva kakva si bila cijeloga svog života – vedra, skromna, jednostavna. Na putu prema Kraljevstvu uvijek si išla lagano, neopterećena materijalnim stvarima, skromnih zahtjeva, uvijek nasmijana. Kada je bilo teško govorila si: „Bit će bolje“. Znamo da ti je, nakon mjeseci duboke patnje, sada bolje, u zajedništvu s tvojim Bogom. Vjerujemo da su te dočekali mnogi kojima si za života činila dobro na razne načine. Na dan tvog prijelaza čitali smo u drugom čitanju svetkovine: „Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao!“ Sada više nema borbe, nema trke, nema vjere. Ostala je samo ljubav koju si ovdje živjela, ostalo je zajedništvo s Bogom koje si ovdje kušala a sada vjerujemo da ga uživaš u punini. U toj vjeri molimo te da nas u nebu zagovaraš, da sve tvoje molitve i žrtve i sva djela ljubavi donesu svoj plod u tvojoj zajednici, u tvojoj dragoj Provinciji. Moli za nas i uživaj u slavi nebeskoga Kraljevstva. Amen.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: