Sestra M. ANA (Katica) GEČ

Rođena 10. prosinca 1926. u Slokovcu

Preminula 17. srpnja 2022. u Požegi

 

Posljednje godine života s. Marija Ana proživjela je u sestarskoj zajednici u Požegi, gdje je svijeća njezina života polako dogorijevala, a ona je dovršavala trku svoga života.

Njezine snage postajale su sve slabije, bila je žalosna kad se više nije mogla aktivno uključiti u rad zajednice, ali je zato njezino srce bilo neprestano usmjereno prema Gospodinu kao vapaj, kao molitva za sve koje je nosila u srcu. Sa smiješkom i lijepom riječju dočekivala je sestre dok su se vraćale sa svojih poslova, rado slušajući njihove doživljaje i preporuke u molitve. Svoje ruke često je sklapala za našu Družbu i svaku pojedinu sestru uz želju da budemo Kristove srcem i životom.

U svojim molitvama često je mislila na svoju dragu obitelj s kojom je rado komunicirala, a nikad nije zaboravila ni župu Oriovac gdje je utkala posljednje godine svoga aktivnog života. Osobito je molitvom pratila svećenike.

S. Marija Ana rođena je 10. prosinca 1926. u Slokovcu, u župi Presvetog Trojstva, Ludbreg i na krštenju dobila ime Katica. Od djetinjstva je njegovala pobožnost Predragocjenoj Krvi Isusovoj i često je vapila Krvi Kristova spasi nas, a njezinim je srcem odzvanjala molitva

O zdravo Kriste Kralju, Ti nebeski cvijet,

ti si svojom svetom Krvlju otkupio cijeli svijet.“

Pjesma je to kojom je, vjerujemo, pozdravila Krista u trenutku kad se njezina duša našla u zagrljaju Kralja njezinoga srca.

Odrastala je u siromaštvu ali u vjerskom ozračju i koje ju je potaklo da se sva posveti Bogu kao i njezina starija sestra Mirka. Godine 1944. upućuje molbu provincijalnoj poglavarici da stupi u samostan i tako je 10. 8. 1944. godine započela kandidaturu, u novicijat je primljena 1945. a već 15. 8. 1946. položila je prve redovničke zavjete.

Radila je  12 godina u Šabcu i bolnici kao administrator.

Jedan dosta dugi period života provela je radeći u Glasu koncila također u administraciji. Bila je dobra i susretljiva prema svima osobito prema svećenicima i bogoslovima. Često ih je znala tješiti i hrabriti ako je primijetila da su klonuli ili opterećeni brigama. Bila je zaista jako savjesna u poslu. Taj rad prekinut je nakon 22 godine kad je preuzela službu provincijalne poglavarice i vršila 6 godina.

Nakon te službe rado je prihvatila svaku dužnost koju je mogla vršiti po filijalama kao što su Grubišno Polje, Lovrečina i Oriovac.

S. Marija Ana znala je ovako govoriti: Hvala ti isuse moj na svim milostima koje si mi udijelio. Dođi, o Isuse jer te željno očekujem.

Blago je u Gospodinu preminula 17. srpnja 2022. godine.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: