Sestra M. REGINA (Jela) VUGDELIJA

Rođena 6. lipnja 1937. u Otoku kod Sinja

Preminula 5. listopada 2022. u Rijeci

Sestra M. Regina Vugdelija, krsnim imenom Jela, rođena je 6. lipnja 1937. godine od oca Ante i majke Jake, rođ. Žižić, u Otoku kod Sinja, a već treći dan je krštena u župnoj crkvi Svetog Luke Evanđeliste, od župnika fra Ivana Vukušića. Obitelj Vugdelija, kao i mnoge obitelji u Otoku, bila je brojna, vjerna Bogu i narodu te je iznjedrila više redovničkih zvanja, a među mnoštvom onih koji su čuli Božji zov i na njega odgovorili bila je i Jela Vugdelija, koja je u Družbi sestara milosrdnica imala dvije rođene sestre: s. Spes i s. Serafinu. Jela, uz pristanak i blagoslov svojih roditelja, 26. srpnja 1955. stupa u samostan sestara milosrdnica u Rijeci. Nakon kandidature ulazi u novicijat te prima redovničko odijelo i novo ime s. M. Regina.  Privremene zavjete položila je 8. rujna 1957. godine, a nakon pet godina i doživotne.

Kao mlada redovnica s. M. Regina djeluje u Malom Lošinju u našem samostanu, zatim župama Labin i Podlabin, a 1966. dolazi u naš samostan Vilu sv. Vinka u službi kuharice. Godine 1967. dolazi u Dom umirovljenika na Kantridi gdje će ostati u službi kuharice sve do umirovljenja 1991. godine. Nakon toga još kratko ostaje na Kantridi i djeluje u župi sv. Antuna Padovanskog, a zatim se 1. rujna 1992. vraća u Samostan Majke Dobrog Savjeta u Rijeci i daruje svoj život u samostanskoj kuhinji. U međuvremenu djeluje u Kući utočišta od 2007. do 2011., te ponovno dok joj tjelesne sile dopuštaju nastavlja pomagati u samostanskoj kuhinji.

Draga naša sestra M. Regina, kraj Vašega života jest kruna ostvarenih želja – Božjih, vaših, i sestara milosrdnica. Vaše su odgojiteljice u Vama vidjele dragocjenog člana naše Družbe. Opisuju Vas kao osobu koja je načistu sa zvanjem, koja se ističe u strpljivosti radi tjelesnih poteškoća, osobito glavobolje koja Vas prati gotovo cijeloga života. Svi uočavaju Vašu stabilnost i čvrsti karakter, radinost, spretnost u svim poslovima, revnost u molitvi i redovničkim dužnostima, poslušnost, spremnost moliti oproštenje, a osobita Vam je odlika sestrinska ljubav koja je katkada tražila i velike žrtve. Vi ste osoba s kojom se moglo računati i na koju se s povjerenjem moglo osloniti. Sami ste zapisali: Želim da sve svoje slabe sile istrošim na slavu Božju, za dobro bližnjih i za spas svoje duše. Zadnje godine Vašega života bile su ispunjene većom patnjom i trpljenjem koja Vas je na kraju privezala za krevet. Gospodin je doista primio Vaš dragocjeni život kao žrtvu paljenicu i učinio Vas još sličnijom svome Sinu Isusu Kristu, Vašem ljubljenom Zaručniku.

Biser Vašeg dragocjenog života koji je sjao svima nama, vjerujemo da je pred Ocem Nebeskim zablistao u punom sjaju. Svojim životom odgovorili ste svome imenu. Bili ste Kraljica, Sestra i Majka, jer ste, kao i naš Gospodin, služili mnogima. Stoga vjerujemo i molimo za Vas Boga i Oca Gospodina našega Isusa Krista da primite kraljevsku nagradu njegovih slugu, koji imaju svoj identitet i svoje mjesto kako u njegovu kraljevstvu, tako i za njegovim stolom.

Počivala u miru. Amen.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: