Sestra M. VINKA (Danka) KRIVIĆ

Rođena 24. lipnja 1934. u Neviđanima, na otoku Pašmanu

Preminula 19. siječnja 2023. u Rimu

 

Sestra M. Vinka Krivić rođena je 24. lipnja 1934. god. u Neviđanima na otoku Pašmanu, od oca Marka Krivić i majke Ruže, rođ. Ribić. Djetinjstvo i ranu mladost provela je u svom rodnom mjestu okružena ljubavlju i pažnjom roditelja. Krajem pedesetih godina napušta rodni otok s grupom mladih putujući čamcem preko Jadranskog mora i pokušavajući doći do talijanske obale kako bi nastavili put prema Australiji, gdje je već izbjegla grupa mladih s njihova otoka. U Italiji završava u izbjegličkom logoru Pontecagnano – Salerno. Tu upoznaje hrvatskog svećenika, sadašnjeg mons. Milana Simčića, koji je pomagao hrvatskim izbjeglicama.

Znajući da naše sestre u kući Delegature u Rimu daju utočište i drugim izbjeglicama, smjesti je Danku u našu zajednicu i predao sestrama na brigu. Boraveći među sestrama Danka se odlučuje odazvati Božjem pozivu i posvetiti mu se po svetim zavjetima. Dana 23. studenog 1959. stupa u našu Družbu  kao pripravnica, gdje 8. listopada 1961. polaže privremene, a 7. listopada 1966. doživotne zavjete.

Sav svoj redovnički život s. M. Vinka je posvetila njezi starica u našem staračkom domu – od polaganja prvih zavjeta pa sve dok zdravstveno nije klonula. U svom radnom vijeku uvijek se pokazala kao sestra milosrdnica kakvu bi želio sveti Vinko. Voljela je starice, s ljubavlju se brinula za njih, služila ih u njihovim potrebama i zahtjevima. Bile su uvijek čiste, spokojne, uredne, takve bi ih zatekle kad bi ih posjetile u njihovim sobama ili ih srele u vrtu dok su šetale. Noću je davala sve od sebe za one koje su bile u potrebi, povela bi sa sobom u kapelu gospođu koja se više nije mogla kretati sama. Unatoč zdravstvenim poteškoćama nije se štedjela, ni na poslu, ni u sudjelovanju u zajednici i molitvi. Posljednjih mjeseci svoga putovanja zemljom onemoćala je. Bolovala je od artroze. Dok bi se približavala svojoj sobi, morala je proći ispred kipa Gospe Fatimske. Uvijek je tamo zastala i podigla pogled, čulo se kako stalno ponavlja: „Gospo moja, misli ti. Pomozi mi!“

U posljednja 3 mjeseca svog života bila je vezana uz krevet, okružena ljubavlju svojih sestara. Često je zazivala svoju rođenu majku da dođe po nju i da ju povede k sebi. Zadnja tri dana bila je u komi i 19. siječnja u 3.30 predala je svoju dušu Bogu. Vjerujemo da su je u nebu dočekale starice koje je njegovala i čuvala punih 63 godine.

Draga s. Vinka, počivaj u miru i zagovaraj nas kod Boga i naše nebeske Majke, koje sada gledaš u nebeskoj slavi.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: