Sestra M. VINKA (Danka) KRIVIĆ

Rođena 24. lipnja 1934. u Neviđanima, na otoku Pašmanu

Preminula 19. siječnja 2023. u Rimu

 

Sestra M. Vinka Krivić rođena je 24. lipnja 1934. god. u Neviđanima na otoku Pašmanu, od oca Marka Krivić i majke Ruže, rođ. Ribić. Djetinjstvo i ranu mladost provela je u svom rodnom mjestu okružena ljubavlju i pažnjom roditelja. Krajem pedesetih godina napušta rodni otok s grupom mladih putujući čamcem preko Jadranskog mora i pokušavajući doći do talijanske obale kako bi nastavili put prema Australiji, gdje je već izbjegla grupa mladih s njihova otoka. U Italiji završava u izbjegličkom logoru Pontecagnano – Salerno. Tu upoznaje hrvatskog svećenika, sadašnjeg mons. Milana Simčića, koji je pomagao hrvatskim izbjeglicama.

Znajući da naše sestre u kući Delegature u Rimu daju utočište i drugim izbjeglicama, smjesti je Danku u našu zajednicu i predao sestrama na brigu. Boraveći među sestrama Danka se odlučuje odazvati Božjem pozivu i posvetiti mu se po svetim zavjetima. Dana 23. studenog 1959. stupa u našu Družbu  kao pripravnica, gdje 8. listopada 1961. polaže privremene, a 7. listopada 1966. doživotne zavjete.

Sav svoj redovnički život s. M. Vinka je posvetila njezi starica u našem staračkom domu – od polaganja prvih zavjeta pa sve dok zdravstveno nije klonula. U svom radnom vijeku uvijek se pokazala kao sestra milosrdnica kakvu bi želio sveti Vinko. Voljela je starice, s ljubavlju se brinula za njih, služila ih u njihovim potrebama i zahtjevima. Bile su uvijek čiste, spokojne, uredne, takve bi ih zatekle kad bi ih posjetile u njihovim sobama ili ih srele u vrtu dok su šetale. Noću je davala sve od sebe za one koje su bile u potrebi, povela bi sa sobom u kapelu gospođu koja se više nije mogla kretati sama. Unatoč zdravstvenim poteškoćama nije se štedjela, ni na poslu, ni u sudjelovanju u zajednici i molitvi. Posljednjih mjeseci svoga putovanja zemljom onemoćala je. Bolovala je od artroze. Dok bi se približavala svojoj sobi, morala je proći ispred kipa Gospe Fatimske. Uvijek je tamo zastala i podigla pogled, čulo se kako stalno ponavlja: „Gospo moja, misli ti. Pomozi mi!“

U posljednja 3 mjeseca svog života bila je vezana uz krevet, okružena ljubavlju svojih sestara. Često je zazivala svoju rođenu majku da dođe po nju i da ju povede k sebi. Zadnja tri dana bila je u komi i 19. siječnja u 3.30 predala je svoju dušu Bogu. Vjerujemo da su je u nebu dočekale starice koje je njegovala i čuvala punih 63 godine.

Draga s. Vinka, počivaj u miru i zagovaraj nas kod Boga i naše nebeske Majke, koje sada gledaš u nebeskoj slavi.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: