Sestra Cvjetka (Ana) Delač

S. Cvjetka je rođena 5. listopada 1923. godine u Zagrađu, općina Požega, od oca Josipa i majke Kate, r. Čorak. U obitelji je bilo sedmoro djece, dva brata i pet sestara, od kojih je Ana druga po redu.

Već kao djevojčica je poželjela biti sestra ali roditelji nisu bili sporazumni s njezinom odlukom. Ubrzo joj umire otac. Bila je prisutna u času njegove smrti i ovaj joj se bolni događaj duboko usjekao u dušu. Uz pomoć tete nastoji uvjeriti mamu da ju pusti u samostan i ona konačno pristaje.

Sa četrnaest godina dolazi sestrama u Požegu i tamo kao kandidatica provodi tri godine. Potom odlazi na daljnu redovničku formaciju u Zagreb.

Prve zavjete položila je 15. kolovoza 1944. godine a doživotne također na Veliku Gospu 1947. godine.

Svoje je redovničko posvećenje živjela djelujući kao bolničarka u bolnicama u Zagrebu i Vrbasu, u Nadbiskupskom dječačkom sjemeništu u Zagrebu i kod bolesnih sestara u Požegi. Kućne poslove obavljala je u našim samostanima u Požegi, Kući matici i Varaždinu, te na župama u Velikom Bukovcu i Jakšiću.

Zadnje godine života provela je u samostanu u Požegi odakle je 21. lipnja 2012. mirno prešla u Očev dom.

Neka joj Gospodin, kojemu je postojano služila za života, udijeli radosnu vječnost sa svetima i izabranima svojim! Počivala u miru!


Sprovod je bio  23. lipnja 2012. u 13,00 sati u Požegi.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: