Sestra Leopoldina (Roža) Ravnić

Sestra Leopoldina, krsnim imenom Roža, rođena je 10. veljače 1923. godine u Medulinu, od oca Josipa i majke Antonije, rođ. Privrat. Roditelji su imali tri sina i dvije kćerke. Svojom naravi i pobožnošću razlikovala se od drugih djevojaka svoga mjesta – istaknuo je njezin župnik u preporuci za samostan. S petnaest godina, po preporuci župnika, stupila je u Družbu sestara milosrdnica u Rijeci. Taj dan joj je ostao u osobitom sjećanju te je s radošću o njemu pripovijedala. U ljeto 1938., u pratnji svoje bake, došla je u Rijeku gdje je započela bližu pripravu za život u redovničkoj zajednici. Prve redovničke zavjete položila je 7. listopada 1941. a doživotne 1944. godine.

Odmah nakon položenih zavjeta započela je svoje redovničko služenje Kristu u patnicima i bolesnicima u Riječkoj bolnici. Da bi kao bolničarka mogla raditi u bolnici provela je dvije godine školovanja u Rimu (od 1943. do 1945.). Nakon toga, čitav radni vijek radila je na očnom odjelu u Riječkoj bolnici, uz kratku pauzu od par mjeseci djelovanja u bolnici u Splitu, sve do umirovljenja 1979. godine.

Redovnički je život tada bio otežan zbog komunističkih vlasti koje nisu bile naklonjene sestrama. Mnoge sestre u zdravstvu, pa tako i s. Leopoldina, radile su u civilu i stanovale u bolničkim stanovima. Samo Bog koji poznaje svako ljudsko srce, zna koliko su neke duše trpjele, strpljivo podnosile razne životne nevolje i trudile se živjeti svoje redovničko posvećenje predano i vjerno.

Rano ujutro, 15. ožujka 2014. na svetkovinu svete Lujze, Gospodin je s. Leopoldinu pozvao u svoje vječno kraljevstvo. Htio je da na isti dan slave svoj nebeski rođendan duhovna Majka sestara milosrdnica i jedna od brojnih njezinih nasljedovateljica. I kao što je sv. Lujza spoznala i prihvatila križ Kristov kao svoj osobni križ, vjerujemo da je i s. Leopoldina s ljubavlju i predanjem u Božju volju radosno prigrlila svoj križ koji joj je postao sredstvo spasenja i posvećenja.

Sav svoj život sestra Leopoldina je služila bolesnicima i potrebnima u duhu svetog Vinka, gledajući Krista raspetoga u svakome čovjeku. Neka joj On bude vječna radost i nagrada za njezin požrtvovni rad i služenje bolesnicima.

Počivala u miru!

Sprovod će biti 17. ožujka 2014. u 13 sati u Rijeci, na Kozali.
Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: