SESTRA LINA (Marija) POSAVEC

„Premda sam vidjela da u redovničkom životu neću nalaziti samo ruže, nego i križeve  i mnoge boli, ipak s milošću Božjom stupam dalje i hoću biti do smrti vjerna Gospodinu i Njegovim milostima.“ (s. Lina Posavec: Opis moga života, Zagreb, 27. 12. 1943.)

Ovo su riječi koje je s. Lina zapisala u dvadesetoj godini svoga života, a možemo reći da su se one tek sada u potpunosti ispunile. Život je kao nepregledna rijeka koja teče i sa sobom nosi boli, trnje, uspone i padove, radosti i žalosti. Vrijednost svemu življenome daje milost, Božja milost s kojom je s. Lina stupala hrabro naprijed i kojom je došla do konca svojih želja – biti do smrti vjerna Gospodinu i Njegovim milostima. Zacijelo joj je Gospodin pripremio vijenac što ga je zaslužila svojom vjernošću. Ostvarilo se to u vrijeme noćne tišine, 7. studenoga 2012. godine u 0,40 sati, kada ju je Gospodin pozvao k sebi iz vremenitosti u vječnost.

Sestra Lina, Marija Posavec, rođena je 15. siječnja 1924. godine od oca Josipa i majke Terezije, rođ. Bistrović, u Nedeljancu, župa Sv. Vida, Vidovec. Osnovnu školu završila je u Vidovcu. Marija je bila najstarija i pomagala je majci u kućanskim poslovima. Već u ranom djetinjstvu upoznala je redovnice budući da joj je teta bila sestra milosrdnica. Ona je također željela u samostan, ali je u toj odluci trebala sazrijevati kroz različite kušnje. U samostan je došla sa šesnaest godina, 4. kolovoza 1940. Budući da je bila premlada za kandidaturu, u Lužnici je završila godinu dana Domaćinske škole, a nakon toga je započela kandidaturu 4. prosinca 1941. Redovničko odijelo obukla je 1. veljače 1943. godine. Prve redovničke zavjete položila je 15. veljače 1944., a doživotne 15. kolovoza 1947. godine.

Nakon položenih zavjeta započela je svoje redovničko služenje u Zagrebu na „Majuru“, a nakon toga u Dječačkom sjemeništu, zatim Sisku, Mariji Bistrici, Varaždinu, Velikoj Gorici, Đurđevcu, Molvama, Daruvaru, Grubišnom Polju, Jakšiću i Lužnici. Naposlijetku 2010. godine, kada su je tjelesne snage napustile došla je u Kuću maticu. Tu je proživjela dvije godine u bolesničkom krevetu i s milošću Božjom približavala se trenutku ispunjenja svoje vjernosti Gospodinu do smrti.

Zahvaljujemo Gospodinu za život sestre Line i dar ustrajnosti do smrti! Neka i nama kod Gospodina izmoli milost sigurnog hoda do Njegove blizine!

Počivala u miru!


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: