Sestra M. Lucía (Nélida Clementina) Heim

Rođena je 10. srpnja 1932. godine u Orensu, u Argentini, u mnogobrojnoj obitelji. Kao mala ostala je bez majke. U našoj školi sv. Josipa, u svom rodnom mjestu, završila je osnovnu školu. Primjer i ljubav sestara potakli su Nelidu Clementinu da se odluči za redovnički život.

Na svetkovinu Prikazanja Gospodinova u Hramu 1951. godine položila je privremene redovničke zavjete, a tri godine kasnije doživotne.

Nakon položenih privremenih redovničkih zavjeta radila je kao učiteljica i profesorica glazbe petnaest godina u San Ignaciju u Paragvaju a zatim u nekoliko naših škola u Argentini.

Obnašala je službu provincijalne savjetnice i zamjenice a službu predstojnice obnašala je u više zajednica.

Bila je vesele naravi, vrlo komunikativna i ugodna u zajednici, pažljiva i osjetljiva za potrebe sestara. Jako je brinula za siromahe i potrebnike kojima je rado služila u kućici siromaha „Sveti Vinko“ u Provincijalnoj kući na Dock Sudu. Nastojala je kao predstojnica da im se pruži ono najbolje. Sestre su, naime, nastojale siromasima uz materijalnu pomoć pružiti i duhovnu, a sestra M. Lucia ih je znala razveseliti svojom pjesmom i sviranjem harmonike.

Bila je osjetljivog zdravlja, ali je neumorno služila svima koje je Bog u svojoj Providnosti stavljao na njezin životni put. Zadnje tri godine, bolesna i nemoćna, provela je u Villa Elisi pripremajući se za susret sa svojim nebeskim Zaručnikom.

Zahvaljujemo Gospodinu za život naše sestre M. Lucije, molimo Ga da joj bude milostiv i da On bude njezina vječna nagrada na nebesima.

Počivala u miru Božjem.

Sprovod je bio 28. travnja 2013. u 10,30 sati u Argentini na groblju Campanario.
Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: