SESTRA M. NOELA (Barica) NEGOVEC

Sestra M. Noela, Barica, rođena je 27. rujna 1920. godine u mjestu Škriljevec, općina Ivanec, od oca Jurja i majke Roze, rođene Negovec. Barica je treće dijete dobre kršćanske obitelji Negovec. Do svoje sedamnaeste godine bezbrižno djetinjstvo provela je u rodnom selu, završila pučku školu te primivši prvu sv. Pričest osjetila Božji poziv da pođe u samostan. Želja je sve više rasla i sazrijevala dok se konačno nije odlučila da tu želu povjeri i roditeljima. Nakon dužeg nagovaranja roditelji su dali svoje dopuštenje tako da je Barica 2. srpnja 1938. primljena u samostan sestara milosrdnica u Zagrebu. Privremene redovničke zavjete položila je 15. kolovoza 1940. a doživotne također na Veliku Gospu 1943. godine. Odmah nakon položenih privremenih redovničkih zavjeta poslušnost šalje s. M. Noelu u Zemun, u bolničku praonicu rublja, zatim u Ogulin te u Kuću maticu na ispomoć u kućnim poslovima. Po završetku škole za bolničarku djelovala je par godina u bolnici u Koprivnici a zatim duži period u Banjoj Luci gdje je, završivši srednju i višu medicinsku školu, djelovala sve do umirovljenja 1979. godine.  Godine 1994. prešla je iz Sarajevske provincije u Zagrebačku te je premještena u Kuću maticu gdje je kratko vrijeme pomagala u blagovaonici. Dozvolom poglavara jedno vrijeme provela je u roditeljskoj kući brinući o bolesnom bratu. Nakon isteka eksklaustracije, budući da je bratu pomoć bila potrebna duže vrijeme, poglavari su s. M. Noelu premjestili u samostan u Varaždinu gdje je živjela sve do 2008. godine kada već i sama nemoćna i bolesna dolazi u Kuću maticu.

U molitvi i predanju u volju Božju provela je zadnje godine života u Kućnoj bolnici okružena brigom i ljubavlju svojih susestara. Zahvalna za svaku i najmanju gestu ljubavi strpljivo je podnosila križ bolesti i nemoći, prikazujući to Gospodinu za potrebe Družbe, za nova redovnička zvanja te za sve oni koji su se preporučivali u molitve. Njemu, koji ju je pozvao i odabrao za svoju zaručnicu, na svetkovinu Uzašašća Gospodnjega uzišla je i duša naše s. M. Noele. On je postao čovjekom da sve naše ljudsko uzme na sebe, a sve Božje da dadne nama te nas uzdigne tamo gdje je On. Neka k sebi uzdigne i našu preminulu s. M. Noelu.

Počivala u miru!Sprovod će biti 2. lipnja 2014. u 11,40 sati u Zagrebu, na Mirogoju.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: