Sestra M. Tirza (Josipa) Šlivar

Sestra M. Tirza, Josipa Šlivar rođena je 12. siječnja 1934. godine u Gornjoj Voći, općina Ivanec, od oca Mije i majke Anke, rođ. Dežmarić. Bezbrižno djetinjstvo provela je u skromnoj kšćanskoj obitelji s još šestero braće i sestara.  Budući da je Josipa bila najstarija bila je od velike pomoći roditeljima u obavljanju kućanskih poslova i u odgoju mlađe braće i sestara.

Poziv na redovnički život osjetila je promatrajući sestre za vrijeme dopusta u rodnoj župi. Želju nije mogla odmah ostvariti jer obitelj nije bila u materijalnoj mogućnosti da ju opremi za samostan. Zato se Josipa zaposlila kod jedne obitelji u Gračanima odakle je nedjeljom mogla odlaziti na Svetu Misu kod sestara u Frankopanskoj ulici. Tako se sve više povezivala sa sestrama  dok nije konačno i sama postala jedna od njih.

U Družbu je stupila 30. travnja 1955., u 22 godini života. Nakon godinu dana kandidature u Lužnici započela je novicijat u Kući matici dobivši ime s. M. Tirza. Prve redovničke zavjete položila je 15. kolovoza 1957., a doživotne također na Veliku Gospu 1962. godine, u Zagrebu.

Prve dvije godine redovničkog života provela je u Kući matici obavljajući razne kućne poslove. Od 1959. radila je na gospodarstvu u Lovrećini sve do 1999. godine kada je premještena u Lužnicu, radeći i dalje marljivo i neumorno na gospodarstvu sve dok je tjelesne snage nisu napustile. Iako je s. M. Tirza skoro cijeli svoj redovnički život obavljala teške gospodarske poslove uvijek je imala vremena za molitvu i vršenje redovničkih obaveza. Bila je tiha, skromna, vedra i požrtvovna redovnica koja je znala spojiti rad i molitvu i tako osvojiti dragocjeni biser kraljevstva nebeskoga.

Zahvalne na daru njezinog radosnog i predanog služenja molimo da je Gospodin primi u vječno kraljevstvo svojih svetih i izabranih.

Počivala u miru!Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: