Sestra M. Tirza (Josipa) Šlivar

Sestra M. Tirza, Josipa Šlivar rođena je 12. siječnja 1934. godine u Gornjoj Voći, općina Ivanec, od oca Mije i majke Anke, rođ. Dežmarić. Bezbrižno djetinjstvo provela je u skromnoj kšćanskoj obitelji s još šestero braće i sestara.  Budući da je Josipa bila najstarija bila je od velike pomoći roditeljima u obavljanju kućanskih poslova i u odgoju mlađe braće i sestara.

Poziv na redovnički život osjetila je promatrajući sestre za vrijeme dopusta u rodnoj župi. Želju nije mogla odmah ostvariti jer obitelj nije bila u materijalnoj mogućnosti da ju opremi za samostan. Zato se Josipa zaposlila kod jedne obitelji u Gračanima odakle je nedjeljom mogla odlaziti na Svetu Misu kod sestara u Frankopanskoj ulici. Tako se sve više povezivala sa sestrama  dok nije konačno i sama postala jedna od njih.

U Družbu je stupila 30. travnja 1955., u 22 godini života. Nakon godinu dana kandidature u Lužnici započela je novicijat u Kući matici dobivši ime s. M. Tirza. Prve redovničke zavjete položila je 15. kolovoza 1957., a doživotne također na Veliku Gospu 1962. godine, u Zagrebu.

Prve dvije godine redovničkog života provela je u Kući matici obavljajući razne kućne poslove. Od 1959. radila je na gospodarstvu u Lovrećini sve do 1999. godine kada je premještena u Lužnicu, radeći i dalje marljivo i neumorno na gospodarstvu sve dok je tjelesne snage nisu napustile. Iako je s. M. Tirza skoro cijeli svoj redovnički život obavljala teške gospodarske poslove uvijek je imala vremena za molitvu i vršenje redovničkih obaveza. Bila je tiha, skromna, vedra i požrtvovna redovnica koja je znala spojiti rad i molitvu i tako osvojiti dragocjeni biser kraljevstva nebeskoga.

Zahvalne na daru njezinog radosnog i predanog služenja molimo da je Gospodin primi u vječno kraljevstvo svojih svetih i izabranih.

Počivala u miru!Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: