SESTRA SIDONIJA (PAVA) BAKIĆ

Sestra Sidonija, Pava Bakić rođena je 7. veljače 1919. godine u mjestu Košute, općina Trilj, od oca Joze i majke Pere, rođene Delonga. Dobri Bog je kršćanskoj obitelji Bakić podario devetero djece koji su od svojih pobožnih roditelja primili klicu vjere iz koje je izniklo redovničko zvanje naše s. Sidonije. Već kao djevojčica mala Pava je stupila je u društvo Malih Podvornika a s petnaest godina u društvo Srca Isusova što je pridonijelo sve snažnijoj povezanosti s Isusom koji ju je sve jasnije pozivao na potpuno predanje Njemu po redovničkim zavjetima.

Od svog prvog susreta sa sestrama milosrdnicama u Sinju želja za samostanskim životom je u maloj Pavi sve više rasla do konačne odluke da tu želju povjeri svojim roditeljima. Dopuštenjem roditelja Pava se sa starijom sestrom uputila u Sinj k sestrama s molbom da stupi u samostan. Budući da je bila premlada morala je pričekati do punoljetnosti. Vrijeme čekanja Pava je provela u molitvi Majci Božjoj da joj ona upravi korake na pravi životni put.

Navršivši osamnaest godina ponovno je pokucala na samostanska vrata u Sinju. Sestre su joj savjetovale da uputi pismenu molbu Provincijalnoj glavarici u Splitu. Molba je uslišana te je Pava 25. ožujka 1938. godine započela redovničku formaciju u zajednici sestara milosrdnica u Splitu. Ali zbog slabog zdravlja poglavari su joj savjetovali da prekine formaciju i da se vrati roditeljima na oporavak. Nakon uspješnog oporavka Pava je 15. travnja 1939. godine nastavila formaciju radosno iščekujući dan prvih redovničkih zavjeta. Redovničko odijelo obukla je 8. svibnja 1940. godine, dobivši ime sestra Sidonija. Prve redovničke zavjete položila je 8. svibnja 1941. a doživotne 18. svibnja 1944. godine u Šibeniku.

Kao bolničarka s. Sidonija je djelovala najprije u bolnici u Šibeniku gdje je zavšila i bolničku školu. Zatim je godinu dana njegovala bolesne sestre u Provincijalnoj kući u Splitu da bi se opet vratila u šibensku bolnicu i u njoj ostala raditi sve do umirovljenja 1978. godine. Ulaskom u mirovinu s. Sidonija nastavlja služiti zajednici u kućnim poslovima onoliko koliko joj tjelesne sile dopuštaju. A kada su je tjelesne sile potpuno napustile, opremljena svetim sakramentima, spremno je prihvatila Kristov poziv da se s Njim zauvijek sjedini u vječnosti.

Molimo da Gospodin našu s. Sidoniju, koja je usnula s nadom u uskrsnuće, primi u svjetlost lica svoga. Počivala u miru!

Sprovod će biti 3. lipnja 2014. u 15 sati u Šibeniku, na groblju Kvanj.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: