Sestra Tekla (Marija) Bajić

Svidjelo se Gospodinu baš na dan rođenja Sina Božjega, Spasitelja i Otkupitelja ljudskog roda, pozvati u nebeski dom našu dragu s. Teklu. Dok nam ovih dana apostol Ivan upravlja pogled u „Svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakog čovjeka“  ne možemo a da se ne pitamo zašto je baš s. Tekla imala tu milost da na Božić slavi svoj rođendan za nebo. Odgovor možemo naći jedino u Evanđelju: „Onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca Božja.“ Po krštenju i redovničkim zavjetima sestra Tekla je Krista primila i s Njim živjela. Njemu se sva posvetila i Njemu u potrebnicima sve do konca života služila. Vjerujemo da ju je stoga i obdario nagradom vječnoga života.

Sestra Tekla, Marija Bajić rođena je 14. ožujka 1925. godine u Vojniću, općina Sinj, od oca Ivana i majke Anđe, rođ. Šušnjara. Imala je tri brata i tri sestre. U četrnaestoj godini života osjetila je redovnički poziv i svoju želju povjerila stricu svećeniku. Stric ju je odveo u samostan sestara sv. Josipa od Prikazanja koje su djelovale u Hvaru. Iako je imala želju poći k sestrama milosrdnicama ipak je prihvatila odluku strica i zapečela redovničku pripravu u samostanu koji joj je Providnost odredila.

Kod sestara sv. Josipa od Prikazanja, u vihoru II. svjetskog rata, Marija je provela dvije godine priprave (od 1939. do 1941. godine) nakon čega je trebala poći u Francusku na oblačenje. Zbog rata putovanje je bilo odgođeno. Za Mariju je vrijeme čekanja bilo predugo. Odlučila je uputiti molbu sestrama milosrdnicama u Split. Molba joj je uslišana te je 3. rujna 1941. godine ipak stupila u Družbu sestara milosrdnica, što joj je bila prvotna želja. Nakon kandidature započela je kanonski novicijat i dobila redovničko ime s. Tekla. Prve redovničke zavjete položila je 8. svibnja 1944. a doživotne 15. kolovoza 1947. godine u Splitu.

Sretna što ju je Gospodin izabrao za svoju zaručnicu, s. Tekla je cijeli svoj život posvetila služenju svom Zaručniku u svima koje je On stavio na njezin životni put. Kao marljiva kuharica djelovala je u Splitu, Budvi, Kotoru, Risanu, Šibeniku i Hvaru. U dva navrata vršila je i službu predstojnice. Kada zbog istrošenog zdravlja više nije mogla kuhati, godine 2001. dolazi u provincijalnu kuću u Split, gdje pomaže u raznim kućnim poslovima. Kada više nije mogla ni to, posvetila se molitvi i strpljivom nošenju bolesti križa svjesna da bez križa nema spasenja.

Vjerujemo da sada naša s. Tekla gleda Krista licem u lice, da promatra slavu Njegovu i da je zauvjek oslobođena tuge, jauka i boli. Jer „što oko ne vidje, i uho ne ču, i u srce čovječje ne uđe, to pripravi Bog onima koji ga ljube.

Molimo za našu pokojnu sestru da joj Gospodin kojemu je za života služila bude milostiv i udijeli joj radost vječnoga blaženstva.

Sprovod će biti 27. prosinca 2013. u 10,45 sati u Splitu, na groblju Lovrinac.

Počivala u miru!Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: