Umrla s. M. Benjamina (Agata) Perković

Sestra M. Benjamina, Agata Perković, rođena je 17. studenog 1933. u Podhumu, općina Livno, od oca Ivana i majke Janje, rođene Mihaljević. Agata je djetinjstvo provela u toplom obiteljskom domu okružena nježnom ljubavlju i brigom svojih roditelja. Od rane mladosti čeznula je za nečim višim i dragocjenijim od ovozemaljskog blaga koje je smatrala beskorisnim i ispraznim. Stoga je već kao mala djevojčica, promatrajući sestre milosrdnice u Livnu, poželjela biti redovnica ali je zbog maloljetnosti i nedovršene pučke škole bila odbijena. U međuvremenu je, uz preporuku župnika, poslala zamolbu i sestrama Franjevkama u Visoko koje su je primile. U Visokom je zavšila četiri razreda pučke škole nakon čega je premještena u Plehan, gdje je ponovno imala priliku sresti sestre milosrdnice koje su je svojim primjerom sve više privlačile. Uz preporuku svog ispovjednika, u srpnju 1956. godine, stupila je u samostan sestara milosrdnica u Zagrebu, gdje je započela bližu redovničku pripremu kao s. M. Benjamina.

Prve redovničke zavjete položila je 16. kolovoza 1958. a doživotne 16. kolovoza 1963. godine u Zagrebu. Kao mlada sestra obavljala je razne kućne poslove u mnogim našim samostanima (Zagreb, Požega, Zemun, Lužnica, Vrbas, Sarajevo…). Osnivanjem Sarajevske provincije s. M. Benjamina postaje članica navedene provincije. U službi kuharice, od 1974. godine nastavlja djelovati u samostanima u Sarajevu i Trebinju te osam godina na župi u katedrali u Mostaru. Odlukom poglavara, nakon dvogodišnje službe na župi u Livnu, godine 1999. premještena je u samostan u Livnu, gdje je pomagala u kućnim poslovima sve dok je teška bolest nije u tome spriječila.

Križ bolesti nosila je s. M. Benjamina strpljivo i predano u volju Božju. Svjesna da križ nije samo simbol patnje nego je i vrhunski simbol ljubavi i nade, a iznad svega sredstvo spasenja. Isusove na križu raširene ruke svjedoče o neizmjernom daru spasenja koji je ponuđen svakome tko dopusti da ga Raspeti k sebi privuče. Svojim raširenim rukama Krist je k sebi privukao i našu preminulu s. M. Benjaminu koja ja po krštenju i redovničkim zavjetima prihvatila Njegovu ponudu spasenja. Na Kristovu ljubav iskazanu i darovanu po križu ona je odgovorila ljubavlju i pokorom. Vjerujemo da je po križu prispjela u život vječni. Neka joj Krist bude milostiv i oprosti joj sve grijehe i ljudske nesavršenosti.


Počivala u miru Božjem!


Sprovod je bio 1. rujna 2014. u 16,30 sati na groblju sv. Mihovila na Gorici u Livnu.Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: