Umrla sestra Benedikta (Anđa) Varenina

Sestra Benedikta, Anđa Varenina rođena je u Jabuci kod Trilja 13. travnja 1922. godine, od oca Cvitka i majke Luce, r. Grubišić. Imala je još dva brata i četiri sestre, od kojih je još jedna – pokojna s. Hijacinta – bila naša sestra. Cijeli život  rado je spominjala obiteljsko ozračje u kojem je odrasla, osobito majku koja joj je bila prva učiteljica vjere.

U samostan dolazi 10. travnja 1940., a ulaskom u novicijat,  8. svibnja 1941., oblači redovničko odijelo i dobija ime s. Benedikta. Prve zavjete polaže 8. svibnja 1942., a doživotne 15. kolovoza 1945. godine.

U provincijalnoj kući duži niz godina obavlja razne kućne poslove i službe, a djelovala je i na niz filijala: Makarska, Zlarin, Herceg Novi, Dol na Hvaru, Mokošica i Tkon. Navršivši 80 godina, iz Tkona dolazi u novu provincijalnu kuću u Splitu gdje je i dalje pripravna pomoći u životu zajednice koliko joj snage dopuštaju. Kako joj godine, a još više bolesti koje ju pohode, znatno ograničavaju fizičke snage, s. Benedikta 2012. godine odlazi u samostan u Sinju, koji je bio najprikladniji za bolesne sestre.

Devedeset tri godine života s. Benedikte, od kojih je punih sedamdeset pet utkano u život Provincije, doista je činjenica koja zavrjeđuje da se nad njom zastane. Zastane – u prostoru i vremenu – pred činjenicom prolaznosti i vječnosti.

Sestra je Benedikta znala govoriti o teškom životu zajednice u poratnim godinama. Kako je niz godina bila predstojnica, s puno muke i truda iznalazila je načine kako prehraniti sestre. Neka nas i sada prati molitvom da rastemo po lomljenju kruha i molitvama kao vjernice i redovnice.

Pripravila je s. Benedikta i nebrojenih pomagala za molitvu. Naime, i kad je znatno onemoćala, volja i snaga u rukama uvijek je bila dostatna za nizanje zrnaca i žice u krunice.

Sestra Benedikta sve je svoje godine bolesti živjela s nekom osobitom energijom, kao i cijeli život – činilo se nevjerojatnim kako uvijek nalazi snagu izdići se i ići naprijed, dalje! Drago mi je živiti! – znala bi reći. Tako je i prešla u novi život kao da je tek učinila jedan svakodnevni korak – ručajući, ode Ocu – u subotu 11. travnja, dva dana prije svog 93. rođendana.

Sada sretno živim, a Ti, Gospodine daj da ustrajem u svetom zvanju do smrti! zapisala je s. Benedikta u siječnju 1942. godine. Danas kad nas upravo smrt dijeli od sestre Benedikte, zahvaljujemo Bogu za njezinu ustrajnost do smrti i vjerujemo u njezin još sretniji život u vječnosti.

Dok ovdje stojimo pred tajnom ovog života i smrti, u svjetlu Kristova uskrsnuća koje liturgijski upravo živimo, želimo i ovo svojevrsno slavlje zajedništva ugraditi u vječni Uskrs. Zato molimo uskrsloga Krista da sestri Benedikti otvori vrata svoga raja, a nama pomogne da ga uspijevamo prepoznavati u susretima ove naše Galileje koja traje.

Počivala u miru Božjem!

s. M. Gracijana GracinZa potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: