Umrla sestra GRACIJA (Ivka) ŠIMUNEC

 

Sestra Gracija, Ivka Šimunec, rođena je u Humu Bistričkom, 24. ožujka 1949. godine od roditelja Gabre i Barbare Šimunec, rođ. Skuliber, kao prvo dijete u obitelji. Osnovnu školu polazila je u Mariji Bistrici, gdje je pod okriljem Majke Božje polazila vjeronaučne pouke i primila svete sakramente. Nakon završene osnovne škole upisala je srednju Ekonomsku školu u Zaboku. Susrevši sestre u župi, poželjela je i ona svoj život posvetiti višim idealima. Nakon promišljanja, 25. kolovoza 1965., započela je kandidaturu u Osijeku, gdje je nastavila ekonomsku školu. Nakon završene srednje škole, 1. kolovoza 1968., primljena je u Družbu i započela daljnju formaciju u Zagrebu. U to vrijeme završila je i katehetski tečaj, a nakon godinu dana, 15. kolovoza 1969. godine, obukla je redovničko odijelo. Privremene zavjete položila je 15. kolovoza 1970., a doživotne 15. kolovoza 1976. godine. Nakon položenih redovničkih zavjeta poslana je u Tübingen na učenje njemačkog jezika. Po povratku iz Njemačke djelovala je Župi sv. Ane u Rudešu kao katehistica, a tu je dužnost vršila i u Dječačkom sjemeništu na Šalati, Kući matici, Požegi, Tübingenu, Ludbregu i Bačkom Monoštoru. Sestra Gracija u svojoj molbi za polaganje zavjeta piše: „…Imala sam prilike osjetiti ozbiljnost i težinu svakog zavjeta. Znam i svjesna sam da će žrtava i poteškoća u budućnosti biti još više. No nastojat ću da upravo to uzljubim, da mi žrtva i križ budu ono što će me s Gospodinom povezivati i sjediniti. Svjesna sam svojih slabosti, svojih pogrješaka i u njihovu ispravljanju pretežno se oslanjam na pomoć Božju, koju sam neizmjerno puta do sada na najrazličitije načine osjetila. Sve lijepe strane redovničkog života, duhovno bogatstvo pouka i duhovnih vrednota, svrha i aktivan karakter naše Družbe, te duhovna sloboda koju stječemo svetim zavjetima, motivi su koji me oduševljavaju i potiču da koračam linijom Kristova poslanja.“ (Molba za obnovu svetih privremenih zavjeta, Zagreb, 29. IV. 1973.).

 

Vršila je i dužnost vratarice, koju je vršila s ljubavlju i primala goste samostana s velikom gostoljubivošću. Pet godina je strpljivo nosila svoju bolest, a oplemenjivala ljubavlju i darežljivošću prema svima koji su je pohodili.

 

„Krista, čiju sam dobrotu i ljubav doživjela u teškom trenutku života, doživljavam i sada kao najboljeg Prijatelja i Zaručnika svoje duše. Njemu, ne samo da želim, nego i svakog dana predajem svu sebe. U časovima kušnje i napasti molim, ponavljajući riječi sv. Pavla: „Sve smatram za blato, samo da Krista zadobijem!“ (Molba za polaganje doživotnih zavjeta, Zagreb, 20. V. 1976.).

 

Molimo Gospodina da se riječi sv. Pavla na njoj potpuno obistine te da uživa vječnu radost u blizini Gospodinovoj.

 

Počivala u miru!


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: