Sestra M. GRACIELA (Maria Vita Amparo) FRANCO

Rođena 15. lipnja 1941. u Caraguatay, Paragvaj

Umrla 5. siječnja 2021. u Asuncionu, Paragvaj

 

Sestra M. Graciela Franco rođena je 15. lipnja 1941. u Caraguatay (Paragvaj), a krštena 17. srpnja 1942. Potječe iz mnogobrojne kršćanske obitelji. Četiri kćeri su odabrale redovnički život. Dvije su bile sestre franjevke, a s. Angela (preminula) i s. M. Graciela članice naše Družbe. Do svoje treće godine života s. M. Graciela je živjela u rodnom mjestu, a zatim do četrnaeste godine u Asunciónu.

Najprije se školovala kod sestara Kćeri kršćanske ljubavi, koje su živjele u blizini njezine kuće, a dvije godine studija završila je kod Školskih sestara franjevki.

Duhovni poziv osjetila je u svojoj trinaestoj godini, kada je upoznala našu s. Marcelu Tukša. Tako je Amparo, kako su ju svi zvali, s odobrenjem roditelja otputovala u Buenos Aires 19. siječnja 1956., kako bi započela pripremu za redovnički život. Postulaturu je započela 1. veljače 1959., a novicijat 1. veljače 1960. godine. Privremene redovničke zavjete položila je 2. veljače 1961. Kroz vrijeme juniorata nastojala se sjediniti s Gospodinom. Voljela je molitvu, zajednicu i misije. Od prvih godina njezinog redovničkog posvećenja Gospodin ju je ispunjavao entuzijazmom, kreativnošću i radosnom predanošću apostolatu. Doživotne zavjete položila je 2. veljače 1966., u potpunom predanju Gospodinu.

U Urugvaju je, od 1963. do 1967., provela plodne godine predanosti narodu, gdje je imala prigodu više poraditi na svom stručnom i vjerskom usavršavanju. S puno entuzijazma nastavila je svoje usavršavanje u sljedećim mjestima svoga djelovanja: Orense, Rio Turbio, Migues i San Ignacio.

Šesnaest godina života i poslanja u mjestu San Ignacio bili su trenuci rasta, predanja, osluškivanja Gospodinovih planova. Na taj način Gospodin ju je pripremao za jedno novo iskustvo: apostolat s rubnima, siromašnima, zaboravljenima u gradu Ciudad del Este, gdje je, malo po malo, kroz molitvu otkrila da su se u njoj zapravo ispunile majčine proročke riječi: „Bit ćeš izabrana da obnoviš svoju zajednicu. I učinit ćeš to s nekoliko sestara.” Tamo je njezina molitva, njezina predanost postajala sve jača, vidjela je sve jasnije da je potrebno obraćati se i rasti u vjeri, zajedno s ostalim sestrama. Tako su započeli sastanci zajednice, na kojima se  molilo, proučavalo i razmišljalo, tražeći zajedno volju Božju. Bila je svjesna da ju je Gospodin izabrao za “tihu” glavnu junakinju u ovom velikom djelu Gospodnjem.

S. M. Graciela je bila neizmjerno sretna što je svoju vjeru i posvećenje proživljavala na taj način, s trajnom dinamikom, vjerom i ljubavlju. Nakon djelovanja u gradu Ciudad del Este pozvana je u zajednicu u Asuncionu, za odgojiteljicu kandidatica, a nakon te službe za kućnu poglavaricu. Spremna je bila ići kamo god ju poglavari pošalju, s istim entuzijazmom s kojim je započela redovnički život, samo da bi bila Božji instrument. Godine 2003. vraća se u zajednicu Ciudad del Este, gdje je izvršila svoju misiju s velikom apostolskom revnošću. Dana 5. studenoga 2020. godine imala je moždani udar od kojega se polako oporavljala. No, 24. prosinca 2020. dogodio se drugi moždani udar zbog kojega je primljena u bolnicu.

Istoga dana upućena je u središnju bolnicu u Asuncionu, gdje je provela nekoliko dana s rezerviranom prognozom. Dana 5. siječnja 2021. Gospodin, komu je vjerno služila 59. godina, pozvao ju je k sebi u 80 godini života. Zbog pandemije, naša sestra je pokopana sljedeći dan u 10 sati, u Vrtu Mira u Asuncionu. Prisustvovalo je nekoliko sestara i najbliža rodbina.

Zahvaljujemo Bogu za život, redovnički poziv i molitveno iskustvo naše drage s. M. Graciele.

Neka se odmori na poljanama ljubavi i mira Dobrog Pastira.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: