Sestra M. GRACIELA (Maria Vita Amparo) FRANCO

Rođena 15. lipnja 1941. u Caraguatay, Paragvaj

Umrla 5. siječnja 2021. u Asuncionu, Paragvaj

 

Sestra M. Graciela Franco rođena je 15. lipnja 1941. u Caraguatay (Paragvaj), a krštena 17. srpnja 1942. Potječe iz mnogobrojne kršćanske obitelji. Četiri kćeri su odabrale redovnički život. Dvije su bile sestre franjevke, a s. Angela (preminula) i s. M. Graciela članice naše Družbe. Do svoje treće godine života s. M. Graciela je živjela u rodnom mjestu, a zatim do četrnaeste godine u Asunciónu.

Najprije se školovala kod sestara Kćeri kršćanske ljubavi, koje su živjele u blizini njezine kuće, a dvije godine studija završila je kod Školskih sestara franjevki.

Duhovni poziv osjetila je u svojoj trinaestoj godini, kada je upoznala našu s. Marcelu Tukša. Tako je Amparo, kako su ju svi zvali, s odobrenjem roditelja otputovala u Buenos Aires 19. siječnja 1956., kako bi započela pripremu za redovnički život. Postulaturu je započela 1. veljače 1959., a novicijat 1. veljače 1960. godine. Privremene redovničke zavjete položila je 2. veljače 1961. Kroz vrijeme juniorata nastojala se sjediniti s Gospodinom. Voljela je molitvu, zajednicu i misije. Od prvih godina njezinog redovničkog posvećenja Gospodin ju je ispunjavao entuzijazmom, kreativnošću i radosnom predanošću apostolatu. Doživotne zavjete položila je 2. veljače 1966., u potpunom predanju Gospodinu.

U Urugvaju je, od 1963. do 1967., provela plodne godine predanosti narodu, gdje je imala prigodu više poraditi na svom stručnom i vjerskom usavršavanju. S puno entuzijazma nastavila je svoje usavršavanje u sljedećim mjestima svoga djelovanja: Orense, Rio Turbio, Migues i San Ignacio.

Šesnaest godina života i poslanja u mjestu San Ignacio bili su trenuci rasta, predanja, osluškivanja Gospodinovih planova. Na taj način Gospodin ju je pripremao za jedno novo iskustvo: apostolat s rubnima, siromašnima, zaboravljenima u gradu Ciudad del Este, gdje je, malo po malo, kroz molitvu otkrila da su se u njoj zapravo ispunile majčine proročke riječi: „Bit ćeš izabrana da obnoviš svoju zajednicu. I učinit ćeš to s nekoliko sestara.” Tamo je njezina molitva, njezina predanost postajala sve jača, vidjela je sve jasnije da je potrebno obraćati se i rasti u vjeri, zajedno s ostalim sestrama. Tako su započeli sastanci zajednice, na kojima se  molilo, proučavalo i razmišljalo, tražeći zajedno volju Božju. Bila je svjesna da ju je Gospodin izabrao za “tihu” glavnu junakinju u ovom velikom djelu Gospodnjem.

S. M. Graciela je bila neizmjerno sretna što je svoju vjeru i posvećenje proživljavala na taj način, s trajnom dinamikom, vjerom i ljubavlju. Nakon djelovanja u gradu Ciudad del Este pozvana je u zajednicu u Asuncionu, za odgojiteljicu kandidatica, a nakon te službe za kućnu poglavaricu. Spremna je bila ići kamo god ju poglavari pošalju, s istim entuzijazmom s kojim je započela redovnički život, samo da bi bila Božji instrument. Godine 2003. vraća se u zajednicu Ciudad del Este, gdje je izvršila svoju misiju s velikom apostolskom revnošću. Dana 5. studenoga 2020. godine imala je moždani udar od kojega se polako oporavljala. No, 24. prosinca 2020. dogodio se drugi moždani udar zbog kojega je primljena u bolnicu.

Istoga dana upućena je u središnju bolnicu u Asuncionu, gdje je provela nekoliko dana s rezerviranom prognozom. Dana 5. siječnja 2021. Gospodin, komu je vjerno služila 59. godina, pozvao ju je k sebi u 80 godini života. Zbog pandemije, naša sestra je pokopana sljedeći dan u 10 sati, u Vrtu Mira u Asuncionu. Prisustvovalo je nekoliko sestara i najbliža rodbina.

Zahvaljujemo Bogu za život, redovnički poziv i molitveno iskustvo naše drage s. M. Graciele.

Neka se odmori na poljanama ljubavi i mira Dobrog Pastira.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: