Sestra M. LAUDA (Ivanka) BRLETIĆ

Sestra M. Lauda, krsnim imenom Ivanka Brletić rođena je u 18.  lipnja 1942. godine u Bjelovaru. Jedna je od četvero djece Josipa i Štefice, r. Molan. Godine 1948. zbog očeve službe seli s obitelji u Poreč. Iako je krštena odmah po rođenju, Ivanka je sakramente sv. Pričesti i Potvrde primila u 19 godini života. Tadašnji župnik u Poreču vlč. Banko o Ivanki je posvjedočio: u svim vjerskim dužnostima pokazuje savršenu točnost i dosljednost.

Iako u svome životopisu Ivanka piše da je u 18. godini osjetila Božji poziv na redovnički život, nakon završene srednje Poljoprivredne škole u Poreču 1961. zapošljava se u Domu zdravlja gdje ostaje raditi sljedeće dvije godine.

Nakon što je njezina odluka dozorila, u dvadesetoj godini života, Ivanka odlazi u samostan sestara milosrdnica u Rijeku. Po redovničkom oblačenju dobiva novo ime s. M. Lauda.

Po završetku redovničke formacije i nakon polaganja prvih zavjeta 1965. godine upisuje Katehetski institut u Zagrebu. Godine 1971. vraća se u Provinciju te odlazi u Pazin gdje katehizira i vrši službu sakristanke. Nakon tri godine odlazi u zajednicu sestara u Sjedinjene Američke Države, međutim tamo ostaje samo osam mjeseci te se zbog zdravstvenih problema vraća u domovinu.

Godine 1974. premještena je u Labin. Prema potrebi službe 1976. odlazi u Poreč u biskupiju. Od 1979. godine odgojiteljica je redovničkih pripravnica u Rijeci, a od 1985. do 1991. kućna predstojnica na Vili sv. Vinka. Po završetku ove službe ponovno odlazi u biskupski dom u Poreču. Godine 1997. odlazi u Veli Lošinj za predstojnicu i tamo ostaje do 2004. godine kada je premještena na župu u Žminj. Zbog pogoršanja zdravstvenog stanja 2014. godine dolazi u Provincijalnu kuću u Rijeci i tu ostaje sve do konačnog preseljenja u vječnu domovinu.

Ponizna i tiha, bistra i dobronamjerna s. M. Lauda je obogatila svoju zajednicu odanošću i iskrenom sestrinskom ljubavlju. Resile su je marljivost, nesebičnost, ustrajnost i pobožnost. I kad bi se našla u teškoj situaciji s. M. Lauda postupala je smireno i bila spremna čuti potrebe drugih. Bila je sretna u svom redovničkom zvanju.

U ljeto 2016. godine Gospodin ju je pohodio križem teške bolesti. Strpljivo i tiho prihvatila je s. Lauda svoju bolest prikazujući Bogu u molitvi i predanosti svoju žrtvu, onako kako je napisala u svojoj molbi za ulazak u samostan 1963. godine: Želim živjeti u blizini Spasitelja, te se potpuno predati Njemu, postati Njegova zaručnica. Živjeti i umrijeti s Njim i za Njega.

Kada se upalila prva svijeća na adventskom vijencu ovoga Došašća, ispunilo se vrijeme njezinoga boravka na zemlji i Gospodin ju je pozvao k sebi. Sestra M. Lauda usnula je u Gospodinu u popodnevnim satima u petak, 7. prosinca 2018. godine, okrijepljena sakramentima, izmirena s Bogom, u miru s bližnjima.

Draga naša s. M. Lauda, ovaj naš zemaljski rastanak s Vama, vjerujemo, samo je privremeni, jer nadamo se onom vječnom susretu u Nebu, tamo gdje boli više neće biti. Do toga Dana, draga sestro, počivajte u miru svojega Zaručnika i neka Vas Gospodin obilno nagradi za svu darovanu ljubav i učinjena dobra djela.

Počivala u miru!


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: