Sestra M. MAGDALENA (Ana) VRDOLJAK

Rođena 20. rujna 1938. u Otoku kod Sinja, 

Umrla 4. listopada 2021. u Sinju

 

U Sinju je 4. listopada 2021. blago u Gospodinu preminula naša draga sestra M. Magdalena Vrdoljak. Doživjela je 83 godine, a u milosrdničkom je zvanju 64 godine Bogu i bližnjemu služila. Pokopana je 5. listopada 2021. na splitskom groblju Lovrinac. Sprovodne obrede i svetu misu zadušnicu predvodio je fra Petar Lubina.

Proteklog mjeseca rujna smo, kao i svake godine kroz taj mjesec, bar malo više nego inače kroz godinu molile i razmišljale o životu i djelu sv. Vinka. Iščitavajući njegove Konferencije, možemo vidjeti kako je sv. Vinku jako stalo do toga da one sestre koje ostaju promisle o krepostima onih koje su se preselile u vječnost i da te kreposti nastoje dalje živjeti. Stoga, dok stojimo uz tijelo svoje s. M. Magdalene, želimo se po želji sv. Vinka prisjetiti njezina života i onoga dobrog što je u njoj bilo.

Kada čitamo njezin životopis koji je pisala neposredno prije svojih prvih zavjeta, nećemo tamo pronaći opise različitih događaja. Pronaći ćemo opis njezina nutarnjeg stanja, njezinih osjećaja i njezine čežnje za Bogom.

Ovozemaljski hod s. M. Magdalene počinje u Otoku kod Sinja, 20. rujna 1938. godine, kada se rodila od oca Nikole i majke Ive, rođ. Elek. U obitelji su bila tri brata i šest sestara. Odrastala je u vrlo teškim ratnim i poslijeratnim godinama, pa ipak, o tim teškim vremenima ona ne govori ništa. Ona opisuje samo svoju čežnju za Bogom i svoju želju da mu služi.

Godine 1956., ulazi u samostan. Svoje prve redovničke zavjete polaže 8. svibnja 1958. g., a doživotne 8. svibnja 1963. godine

U 63 godine svog redovničkog života, s. M. Magdalena je 25 godina služila u St. Augustinu u Njemačkoj, a ostalo vrijeme djelovala je u Splitu, Šibeniku, Makarskoj, Supetru, Livnu, Kaštel Starom, Zadru, a od 2016. godine, zajedno sa svojim Spasiteljem, nosi križ boli u kućnoj bolnici u Sinju.

Kada promatramo njezin život, možemo slobodno reći da je po uzoru na sv. Vinka u svom životu njegovala krepost poslušnosti. Ponekad bismo se znali u svojoj slabosti pobuniti na neke odredbe poglavara, ali ona bi uvijek smirivala i u čvrstoj vjeri govorila da slušajući poglavare mi, zapravo, slušamo samoga Boga…

S. M. Magdalena je, nakon što bi završila svoje poslove u kuhinji, svakodnevno satima ostajala u kapelici i molila pred Presvetim. Na pitanje: zašto ne ide malo odmoriti, rekla bi da ona odmara kod Gospodina. I takva je bila do kraja. Ime „Isus“ nije prestala zazivati.

Često se zna reći da se u bolesti vidi kakav je zapravo čovjek. Ako je to tako, onda se za s. M. Magdalenu može reći da je u potpunosti usvojila krepost strpljivosti. Nakon što osoba koja je cijeli svoj život bila aktivna i služila drugima kuhajući i dočekujući umorne sestre ili braću s posla, gotovo odjednom ostane prikovana za krevet, za očekivati je barem u početku, određeno protivljenje i pitanje: „Zašto?“ Tog pitanja u nje nije bilo. Ona je samo govorila: „Kako Bog hoće i dokle On hoće. Ja mu želim služiti.“ Ona je samo blagoslivljala one koji je njeguju kao i one koji su je tek kratko došli posjetiti.

Draga naša s. M. Magdalena, mi znamo da nitko od nas nije savršen i da svi imamo svojih mana. Međutim, ne borimo se svi jednako protiv njih. Ti si svoju borbu vodila u poslušnosti, molitvi i strpljivosti. Koliko si puta pogledala u križ i molila: „ Isuse mili, pohodi me. U raj svoj sveti vodi me.“ Konačno si bez straha potpuno smirena dočekala taj čas. Vjerujemo da si sretno stigla na svoj Cilj. Moli za svoju Družbu da se i mi znamo boriti protiv svojih mana oružjem koje si i ti uzela u ruke kao obranu od grijeha: poslušnost, molitva i strpljivost – strpljivost najprije sa samim sobom onda sa svim što nas okružuje. Moli da budemo dobre Vinkove kćeri pa da nam Družba raste po novim zvanjima.

A mi ovdje molimo da dragi Bog oprosti, ako je na tebi ostalo išta od krivice i da te primi u vječnu radost.

Draga naša s. M. Magdalena, počivaj u miru Božjemu.

s. Dominika Vrdoljak


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: