Sestra M. MARTHA (Ramona Justina) MAIDANA IBARRA

Sestra M. Martha (Ramona Justina ) Maidana Ibarra rođena je 14. svibnja  1952 . godine u mjestu Belén u Paragvaju, u mnogobrojnoj obitelji od oca Aniana Maidane i majke Tranquiline Ibarra. Kao djevojčica ostala je bez majke te je rodbina preuzela brigu o djeci. Sestru M. Marthu je uzeo jedan mladi bračni par koji još nije imao svoje djece. Prihvatili su ju s ljubavlju kao svoju rođenu kćer. Majka nikada nije pravila razliku, naprotiv, uvijek je nastojala da Martha ima nešto ljepše od drugih.

Nakon završene osnovne i srednje škole u Asuncionu počela je raditi u državnoj službi. Bila je vrlo aktivna u svojoj župi i u zreloj dobi se odlučila za redovnički život.

Godine 1982. započela je postulaturu, a 1. veljače 1983. novicijat. Na blagdan Prikazanja Gospodinova 1985. položila je privremene redovničke zavjete i na isti blagdan 1990. doživotne. 

Nakon polaganja privremenih redovničkih zavjeta premještena je u provincijalnu kuću na Dock Sud i upisala učiteljsku školu u Institutu “Santa Catalina” u Buenos Airesu.

Po završetku učiteljske škole radila je kao učiteljica redovne nastave u osnovnoj školi Krista Kralja na Dock Sudu i u dječjem vrtiću. U veljači 1995. premještena je u školski zavod “San José”, u Migesu, Uruguaj gdje je nastavila rad u školi i obnašala je službu predstojnice zajednice.

Nakon nekoliko godina, 2002. imenovana je predstojnicom zajednice u José Ingenieros, i u isto vrijeme radila kao učiteljica. Jedno vrijeme je bila ravnateljica Osnovne škole. Godine 2006. evo je ponovno u njezinom dragom Migesu gdje ostaje sve do zatvaranja te zajednice u veljači 2017. godine. Sestra M. Martha se teško pomirila s činjenicom da su poglavari, zbog nedostatka sestara, morali zatvoriti zajednicu.

Nakon zatvaranja zajednice u Migesu sestra M. Martha je dodijeljena zajednici na Dock Sudu. Povjerena joj briga o održavanju škole. Uz svoj posao imala je vjeronauk u dječjem vrtiću i s puno ljubavi usađivala u te nevine duše ljubav prema Isusu i njegovoj nebeskoj Majci.

Sestra M. Martha nije imala većih zdravstvenih teškoća, redovito je obavljala potrebne kontrole i nitko nije ni slutio da će se, u nepunih 2 mjeseca sve odigrati.

Karcinom je bio neumoljiv, nije ju poštedio, operacija kuka i ugrađivanje proteze bili su pokušaj da se sestra što prije pridigne, jer je cijelo vrijeme boravka u bolnici ležala. Međutim bolest se širila munjevitom brzinom. Imala je jake bolove, koji je samo morfij mogao donekle ublažiti. Nismo dočekali ni rezultate biopsije, nastupila je smrt.

Pročišćena, svjesna svoga stanja, praćena molitvom mnogih osoba,  potpuno se predala u ruke Božje, prikazujući cijelo vrijeme svoje trpljenje za Družbu i zvanja.

Na spomendan sv. Marte, svoje nebeske zaštitnice i uoči obilježavanja 85. godišnjice dolaska prvih sestara u Argentinu, tiho je predala svoju dušu Gospodinu i otišla u Očev zagrljaj.

Pokoj vječni daruj joj Gospodine.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: