Sestra M. ZVJEZDANA (Luca) TADIĆ ŠUTRA

Rođena 2. listopada 1950., u Otoku kod Sinja.

Umrla 19. veljače 2020., u Rijeci.

 

Sestra M. Zvjezdana Luca Tadić Šutra, svoj život započela je u kući podno brežuljka na blagdan anđela čuvara 2. listopada 1950. godine u Otoku kod Sinja.

U njezinom je sjećanju ostalo sretno djetinjstvo, iako je još kao vrlo mala upoznala i bol gubitka i rastanka, kada joj je prerano preminuo otac Marko. Lucina majka Iva, rođena Perković, tako je sama skrbila, i duhovno i materijalno, o svoje troje djece Mariji, Stipanu i Luci, a oni su pomagali majci u svim poslovima.

Kada je nakon završene osnovne škole Lucina starija sestra Marija odlučila otići u samostan sestara milosrdnica u Split, Luca je počela razmišljati o redovničkom pozivu. Međutim njezina se majka razboljela i zbog majčine bolesti morala je napustiti školu i brinuti o njoj. Luca je žarko molila za majčino ozdravljenje i Gospodin je uslišao njezinu molitvu. Majka je ozdravila. Njezina sestra Marija, redovničkim imenom Branimira, tada se pripremala za prve zavjete i Luca je odlučila da će i ona poći u samostan. Tri godine kasnije u kolovozu 1968. godine, na preporuku svojega župnika, svoju je želju ostvarila te ušla u samostan sestara milosrdnica u Rijeci. Godine 1970. Luca, redovničkim imenom s. M. Zvjezdana, položila je prve redovničke zavjete, a 1975. godine doživotne.

Redovničko zvanje sestre milosrdnice s. M. Zvjezdana ostvarivala je u službi medicinske sestre brinući najviše o starijim i nemoćnim osobama. Kraće vrijeme radila je u bolnici u Puli, a od 1983. godine pa do umirovljenja u Domu za starije i nemoćne osobe u Velom Lošinju. U njezinoj službi resile su je požrtvovnost, poniznost i dar molitve. U molbi za svoje doživotne zavjete s. M. Zvjezdana piše: Priznajem da nisam vrijedna ove milosti, ali Isus, zaručnik moje duše, koji rado prašta, pogledat će i na moje napore kojima želim samo njemu služiti. Želim da samo On bude svrha i cilj moga života.

Godine 2010. zdravstveno stanje s. M. Zvjezdane se pogoršalo i svakim danom bolest ju je sve više onesposobljavala za rad i samostalan život. Godine 2013. preselila se iz Velog Lošinja u Rijeku na liječenje. Bolest je sve više napredovala i uzimala sve više njezinih sposobnosti…ali tu je žrtvu prikazala Gospodinu na radost, a bila je uzor njezinoj zajednici jer se nikada nije opirala prihvatiti taj teški križ već ga je priljubila, svjedoci smo toga, čitavim svojim bićem.

I jer je mnogo ljubila, mnogo je trpjela, te je svoju bolest prihvatila i iznijela strpljivo i vjerno do jutra kada je Gospodin odgovorio na molitvu kojom je s. Zvjezdana zaključila svoj životopis: Gospodin koji me je pozvao u svoju službu, neka vodi moj život do konačnog susreta u Očevu domu.

Draga naša s. M. Zvjezdana, hvala ti za tvoju veliku žrtvu koju si dostojanstveno podnijela i za ustrajnost s kojom si prihvatila i nosila svoj križ do konačnog susreta koji je sada pred Tobom. Hvala i oprosti sve naše ljudske nesavršenosti i nerazumijevanja u tvojoj velikoj životnoj borbi. Neka ti Gospodin bude vječna nagrada.

Počivala u miru.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: