Sestra MARIJA (Dragica) CVETIĆ

Rođena 16. ožujka 1937. u Volavju (Jastrebarsko)

Umrla 15. travnja 2021. u Rimu

 

Sestra Marija, Dragica Cvetić, rođena je 16. ožujka 1937. godine u Volavju (Jastrebarsko) od oca Josipa i majke Suzane, rođ. Mahečić. U dobi od tri i pol godine umrla joj je majka. Budući da baka nije mogla brinuti o njoj otac se oženio udovicom bez djece. Pomajka je majčinskom ljubavlju brinula o njoj te o dvjema sestrama i dvojici braće koji su bili puno stariji od nje. Njezina sestra Marija kao djevojčica odlazi u samostan sestara milosrdnica u Zagreb,  postaje redovnica  i dobiva ime s. Jozefina.

Mala Dragica s 13 godina odlazi iz roditeljske kuće. U Karlovcu je završila gimnaziju, zaposlila se u Zagrebu, a 1961. odlazi u samostan.

U svom životopisu s. Marija je napisala: ”Svijet je ostavljao duboke dojmove u mojoj duši: škola bez kršćanskog odgoja nije mi pokazivala pravi smisao života i ljepotu kršćanskih ideala… Visoki ideal davao mi je polet i snagu na životnom putu da konačno nađem Srce, koje me ljubi božanski. Njemu sam bez straha mogla pokloniti i posvetiti moju dušu i tijelo, jer je On Zaručnik djevica. Bio je to mjesec Presvetog Srca Isusova 1957. godine kada mi je bilo 20 godina. Na dan Gospe Lurdske, 11. veljače 1958. godine, stavila sam svoje djevičanstvo pod zaštitu Majke Božje, a moj duhovni horizont počeo se širiti. Od tog časa počinje moj pravi redovnički poziv koji je dugo godina tinjao pod pepelom burnih godina mog duhovnog života. Imala sam pred očima redovnicu, ali u kojem ću redu služiti dragom Bogu to još nisam znala… Na dan smrti našeg kardinala Stepinca, 10. veljače 1960., prekinula sam vezu s Institutom Suradnica Krista Kralja u kojem sam bila godinu dana, a kratko vrijeme iza toga zamolila sam da me prime u samostan sestara milosrdnica u Zagrebu.”

Časna majka Salezija Mavrak primila je Dragicu u Družbu i odmah ju poslala u Rimsku delegaturu gdje dolazi 8. rujna 1961. godine. Redovničko odijelo obukla je 10. listopada 1962. Prve privremene zavjete polaže 8. listopada 1963. godine, a doživotne 7. listopada 1968. godine. Studirala je na Papinskom Sveučilištu sveti Toma Aquinski i postigla diplomu iz religijskih znanosti 22. lipnja 1971. godine.

Kao tajnica škole počinje raditi 1. listopada 1971. godine te istovremeno katehizira u župi i daje poduke iz engleskog jezika. Službu tajnice Delegature vrši od 8. studenog 1981. do 7. svibnja 1994. te od 19. rujna 2000. do 24. listopada 2002. godine.

Po završetku službe tajnice škole 2009. godine radi na telefonskoj centrali u Kući Delegature sve do 2017. godine, dok nisu počeli veći zdravstveni problemi.

U školi je bila savjesna, točna i precizna u administraciji, ljubazna i susretljiva s roditeljima i učenicima. Znala je saslušati roditelje i divila se zahvalnošću „malenih“. Povrh svega se trudila učiniti ugodan ulazak u školu vodeći brigu o uređenju vrta ruža oko sv. Vinka i drugog cvijeća.

Voljela je svoju zajednicu i svaku sestru posebno. U zajednici je rado pričala o zgodama svoga života, protkanim ironijom svoga karaktera. Uvijek je bila prisutna na zajedničkim susretima. U zadnje vrijeme kada je postala skoro slijepa i nepokretna, krećući se uz pomoć hodalice, nije odustajala od zajedničkih dužnosti.

U veljači je oboljela od Covid-19, odlazi u bolnicu „Vannini“, zatim je premještena u bolnicu u Tivoli pa u bolnicu u Palestrini, gdje umire 15. travnja 2021. Videopozivi sa s. Marijom, kao i informacije doktora, ulijevali su nam nadu u njezin skori povratak kući, sve do dana njezinog prelaska u vječnu domovinu.

Hvala s. Marija za tvoju prisutnost među nama. Bila si uvijek spremna pomoći, zainteresirati sestre svojim pričama a posebno uspomenama na svoga oca kojega si jako voljela.

Sada u zajedništvu s mamom (koja te rano napustila), s ocem i rođenom sestrom M. Jozefinom nastavi slaviti Boga.

Počivala u miru. AMEN!

 


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: