Sestra MARINELA (Jelena) MIKETEK

Rođena 31. prosinca 1951. u Strmcu, općina Novi Marof

Umrla 25. travnja 2021. u Rijeci

 

Sestra Marinela (Jelena) Miketek rođena je 31. prosinca 1951. u lijepom Zagorju, u Strmcu, od oca Đure i majke Eve, rođ. Košćak. Sretno je rasla u kršćanskoj obitelji s tri sestre i dva brata. Sama piše o svom zvanju: „Zahvaljujući molitvama i žrtvama svojih roditelja, kao i lijepom primjeru sestara milosrdnica koje sam u djetinjstvu sretala ja sam posvetila svoj život Bogu.“ Svjesna da ju Bog zove, podržana od svojih dragih roditelja, upravo evanđeoski, žurno, bez puno premišljanja, ostavlja sve i slijedi svoga Gospodina od 1970. godine, kada dolazi u Rijeku u naš samostan sestara milosrdnica u Rijeci, dr. Frana Kresnika 15, skupa sa svojom sestrom Slavicom, blizankom. Tu su već duže vrijeme još dvije njezine sestre. Tako se ona s još tri rođene sestre našla u istom samostanu, u ljubavi za Gospodina i u ljubavi za bližnjega u potrebi, kako je sama zapisala.

Nakon sretno obavljene kandidature i novicijata s. Marinela je prve zavjete položila 1972., a doživotne 1977. godine. Po završetku medicinske škole u Puli dolazi u Veli Lošinj 1981. godine, u dobro poznati Dom za starije osobe u kojemu je već prije radila kao njegovateljica. Tu je s. Marinela predano radila sve do svoje mirovine 9. travnja 2013., a onda nastavila dalje u istom mjestu, jednakim zanosom, ljubavlju i vjernošću za svoju zajednicu i za sve one koje joj Gospodin ucrta na životnoj stazi.

Vrijedna i radišna kao i njezine sestre uz svoj posao u Domu i u kući, sve vrijeme sa sestrom vodi brigu o domskoj kapelici i liturgijskim slavljima, a svojim glasom doprinosila je i svečanosti misnih slavlja u župi. Zbog njezinog predanog rada, ljubavi i susretljivosti mještani su ju kao redovnicu istinski voljeli i poštivali.

Dovršavajući mjeru svojih dana, već narušenog zdravlja i dalje u službi ljubavi za Gospodina i za svoje bližnje, sestra Marinela je pomalo dogorijevala ostavljajući svijetli trag svima nama, a onda je nadošla pandemija koronavirusa koja je ubrzala zadnje dane njezinog tihog i skrovitog života.

Otac nebeski, u svoje kraljevstvo pozvao je svoju ljubljenu kćer, našu sestru Marinelu, 25. travnja 2021., u jutarnjim satima. Opremljena svetim sakramentima, vjerujemo da je spremno pošla u susret svome Gospodinu i Zaručniku.

Draga naša sestra Marinela, mi zahvaljujemo Gospodinu za tvoj dar života življenog s nama. Brzo si otišla, ali mi vjerujemo i znamo: Gospodin je ispunio i dovršio mjeru tvojih dana, zato ga i molimo da primi sva tvoja umiranja sebi da bi živjela Njemu, Jedinom i Istinskom Bogu u Kristu Isusu koji te je ljubio prije nego li je svijeta bilo. Posebno mu prinosimo tvoje zadnje dane, svu tvoju duboku bol duše i tijela, svu samoću i odvojenost od nas. On je sav tvoj život primio kao žrtvu paljenicu i sve sjedinio u žrtvi svoga Sina da mu budeš slična, kako u žrtvi tako i u slavi.

Milosrdna kćeri Svetoga Vinka, tvoje Ti sestre žele i mole Gospodina Isusa, Dobrog Pastira, na čiji si dan poletjela vječnim livadama, da u Gospodnjem domu prebivaš kroz dane mnoge. Zato molimo: Dobar pastir, pravo jelo, smiluj joj se, Janje bijelo, među svece ti je smjesti u nebu kod stola svog. Amen, aleluja!

Počivala u miru. Amen.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: