Sestra ŠTEFANIJA (Marija) MARKOVIĆ

Dok se opraštamo od naše s. Štefanije (Marije) Marković, molimo Gospodina da joj bude milosrdan i dušu joj primi u mir vječnosti. Svaki ljudski život krije toliko bogatstvo Božje ljubavi, brige i dobrote. O tome nam svjedoči sama s. Štefanija i ovako piše u svom životopisu: „Rođena sam 13. kolovoza 1923. u Vetovu od dobrih katoličkih roditelja Matije i Margite, koji su mene i sestru odgojili pravo kršćanski. Majka je bila jako pobožna, iako je iskusila mnoge poteškoće ovoga svijeta, dizala je uvijek svoje vruće molitve dragom Bogu za svoju djecu.“  

Kada je Marija malo porasla rado je odlazila na duhovne susrete k sestrama milosrdnicama u Požegu, a potom je upisala i završila Domaćinsku školu koju su vodile sestre.  

U jeku 2. svjetskog rata, 2. kolovoza 1941., ulazi u Družbu sestara milosrdnica. Nakon redovničke formacije 15. kolovoza 1943. polaže privremene, a 1946. doživotne zavjete. Kao sestra milosrdnica djeluje u Lužnici, u Dječačkom sjemeništu u Zagrebu, u Pazinskom sjemeništu, u Dječačkom sjemeništu u Rijeci kao krojačica, te đačkom domu na Podmurvicama u Rijeci gdje kao glavna domaćica i ekonoma skrbi i brine za 360 djece. Nakon ulaska u mirovinu preuzima službu sakristanke u dominikanskom samostanu u Rijeci. Zbog teže ozljede kralježnice vraća se u samostan u Požegu gdje radi u šivaoni i uređuje kućnu knjižnicu. Kada ju je bolest prikovala uz krevet, strpljivo je to podnosila.

Samo je dobrom Bogu znano koliko je dobra činila s. Štefanija svima kojima je kao milosrdnica služila. Kroz 96 lijepih i milosnih godina života koje joj je Gospodin podario, nesebično je darivala dobrotu i brigu mladim sjemeništarcima, budućim svećenicima i djeci. Oslobođena ovozemaljskih spona i okupana krvlju Kristovom, čvrsto vjerujemo da je naša s. Štefanija ugledala Onoga kome je posvetila cijeli svoj život – Krista Uskrslog, koji je naša nada i naš spas!

Počivala u miru!


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: