„Očekivala sam puno, a dobila još više“

Objavljeno: 27. svibnja 2013.

“Upoznajmo ŽOG – potpuno drugačiju gimnaziju koja odgaja radosne, razborite i čvrste osobnosti”! – Ovako novinarka s portala dnevno.net opisuje ŽOG.

Članak donosimo u cijelosti i čestitamo na trudu i uspjehu svima koji pridonose ovom apostolatu Družbe na čelu s ravnateljicom s. M. Elizabetom Peršić.


ŽOG, kako popularno nazivaju ovu gimnaziju, nalazi se u Gundulićevoj 10 u Zagrebu, a specifičnost u radu ove gimnazije je ta da je čine samo djevojke, koje su, kako napominje ravnateljica sestra Elizabeta Peršić, 2 godine emocionalno zrelije od dječaka. U gimnaziji se njeguje obiteljsko ozračje, tako da su i pohvale i kritike uključene u odgoj. Vlada opće katoličko usmjerenje, i svaki dan molitvom počinje i završava nastava.

Ova škola je više od obrazovne institucije, to je zajednica u kojoj se kroz nastavu, izvanškolske aktivnosti, duhovne obnove, izlete, stvara toplo ozračje života učenica i priprema ih se na cjeloživotnu izgradnju. Školu vode sestre milosrdnice, kojima pripada ravnateljica i 5 profesorica, a ostali profesori su laici, i svi su zajedno u jednom plemenitom zadatku oblikovanja mladih, usvajanju ljudskih i moralnih vrijednosti, te služenju Bogu, domovini i svome narodu.

Na prvom mjesto uz obrazovanje, ravnateljica sestra Elizabeta stavlja učenje i pripremu za život, kroz tradiciju, odgoj i kulturu nastoji se rasti u svjetlu vjere Katoličke crkve. Mlade je potrebno naučiti da se klone svega što ugrožava njihov život, a prevenciju je potrebno što ranije primjeniti, stoga na kreiranje zdrave sredine znatno utječu zabrane koje škola nalaže, a tiču se alkohola, droge, psovanja i sličnoga. Sestra Elizabeta naglašava da nije lako u tim buntovnim godinama provoditi ovakve moralne i kulturne obzore, ali uz puno truda i rada s učenicama, škola već dugi niz godina uspješno djeluje, stvarajući jedan sloj mlade kulturne elite.

Zbog specifičnosti škole, prije upisa je potreban razgovor s roditeljima i djecom, kako bi se informirali o načinu rada gimnazije i donijeli pravilnu odluku. Iako se radi o katoličkoj školi, pohađaju je i djeca pravoslavne i muslimanske vjeroispovjedi, te djeca iz mješanih brakova, koja pristaju na obavezni vjeronauk i odgoj u katoličkom duhu. Djevojke su s pravilima škole upoznate prije upisa i uglavnom ih se pridržavaju bez poteškoća. Školovanje je besplatno, a za učenice koje su izvan Zagreba djeluje internat koji se nalazi u sklopu samostana sestara Milosrdnica.

U školi djeluju različite kreativne radionice (slikanje, crtanje, gluma), zanimljivost je tečaj pletenja i glagoljice, zatim pjevački zbor, natjecanja u plesu, u protekloj su se školsko-športskoj sezoni natjecale u odbojci, rukometu, atletici, krosu i drugim aktivnostima.

S obzirom na mentalitet našega društva, potrebno je rasvijetliti predrasudu da je ovo „škola za časne sestre“, što je u potpunosti krivo jer takva škola ne postoji. Nastavni plan i program isti je kao i u ostalim općim gimnazijama, te su svjedodžbe javno priznate za upis na svim fakultetima u Hrvatskoj i inozemstvu. Naime, današnja Ženska opća gimnazija Družbe sestara milosrdnica nasljednica je Ženske realne gimnazije Družbe sestara milosrdnica koja je otvorena 1926. godine u Varšavskoj ulici u Zagrebu.  Škola je 1945. bila ukinuta i preimenovana u “IX. državnu gimnaziju”. Uskoro su joj oduzete i teško stečene zgrade, te se tek 1995. obnavlja  prosvjetna djelatnost sestara milosrdnica otvaranjem i radom Ženske opće gimnazije. U travnju ove godine, školi su vraćene prostorije iz Varšavske ulice (bivša Upravno-birotehnička škola), gdje su u tijeku radovi i obnova učionica.

U dvorcu Lužnica, Duhovno-obrazovnom centru Marijin dvor, ŽOG održava terensku nastavu za prve razrede gimnazije, što pruža učenicama više duhovnog sadržaja, te odličnu priliku za međusobno zbližavanje i upoznavanje.  Mladima je često stresan taj prijelaz iz osnovnog u srednjoškolski sustav, uz toliko novih lica i ljudi, stoga je osmišljen ovaj projekt, da bi se olakšao taj proces i kako bi se bolje upoznali učenici i profesori. U blagodatima prirode i dvorca, djevojkama se usađuju temelji za odgovornost i samostalnost, a sve to uz smijeh, pjesmu, suze, čime se stvara duh zajedništva i skuplja snaga za život vjere u svakodnevici.

Kurikulum zdravstvenog odgoja bio je problem i u ovoj ustanovi, koji je učinkovito i brzo riješen. Naime, uspostavljeno je roditeljsko i učiteljsko vijeće, koje je pismeno i pravno, jasno izrazilo svoj stav da 4. modul zdravstvenog odgoja ne dolazi u obzir. Temelj za uspješno djelovanje je upravo ta interakcija između profesora, učenica i roditelja, njihova međusobna komunikacija, pomaganje i razumjevanje. Tu se učenice potiče na individualnost i uči ih se „misliti svojom glavom“. Prema riječima ravnateljice, upisi na fakultete najbolje pokazuju kako stoji škola, jer se 70 % učenica upiše na prvi izbor fakulteta.

Gospođa Terezija Bogutovac, majka učenice koja završava 1. razred ŽOG-e, smatra da joj se dijete obrazuje u jednoj zdravoj sredini. Između ostaloga ističe „radionice za roditelje“ koje provodi škola, kao izvrsnu dopunu roditeljima, kako bi se bolje snašli u različitim situacijama s kojima se susreću sa svojom djecom i ojačali međusobnu komunikaciju i empatiju.

„Htjela sam ići u posebnu školu koja će me jako dobro pripremiti za fakultet i dati mi podlogu za daljnji život obzirom da sam u osnovnoj školi bila „kampanjac“, riječi su Mateje Pavlović-Senčić, koja se trenutno priprema za državnu maturu i bez problema upija gradivo. Mateja je predsjednica Vijeća učenica svoje škole i Učeničkog doma Marije Jambrišak u kojemu živi jer je iz Siska. Pobjednica je ovogodišnjeg državnog natjecanja „Opisujemo sustave“, i planira upisati Politologiju.

„Očekivala sam puno, a dobila još više“ veselo nam je napomenula Katarina Jambrošić, učenica 3. razreda, koja je neplanirano, preko jedne bivše učenice gimnazije, saznala za školu i odlučila je pohađati. Katarina je članica pjevačkog zbora i sljedeće godine planira upisati Psihologiju.

Iz ovih djevojaka stvarno odiše jedan radostan duh, puno razboritosti, kritičkog stava, čvrstih ličnosti koje se uspješno nose sa svijetom oko sebe. Danas nije lako mlade usmjeriti na pravi put obzirom na godine u kojima se samo žele uklopiti i biti prihvaćeni u svojoj okolini. Uz puno truda i dobrih djela milosrđa, moguće je olakšati terete života. Potrebno je postavljati pravila i granice ponašanja kako bi se mladi oduprijeli lošim navikama i usvojili moralne vrijednosti, odgojem srca i duha a upravo takav vid školovanja nudi ova gimnazija.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: