170. OBLJETNICA DOLASKA SESTARA MILOSRDNICA U ZAGREB

Objavljeno: 6. rujna 2015.

U subotu, 5. rujna 2015., naša Družba obilježila je 170. obljetnicu dolaska prvih sestara milosrdnica u Hrvatsku. Na poziv tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa kardinala Jurja Haulika prvih šest sestara milosrdnica Tirolske provincije, Kongregacije sestara milosrdnica pod zaštitom sv. Vinka Paulskoga, stiglo je 5. rujna 1845. u Zagreb, u pratnji tirolske vrhovne glavarice s. Jozefe Larher i kućne starješice iz Insbrucka s. Aleksandre Petzer. Zagrepčani su se veselili dolasku sestara pa su ih doista lijepo i srdačno primili. Radovali su se, da će njihova djeca u opaticama dobiti dobre učiteljice i odgojiteljice. Sestre su se brzo snašle i lako s ljudima sporazumijevale, jer je većina zagrebčana govorila njemački koji je tada bio službeni jezik grada Zagreba. Ubrzo su se rađala i domaća redovnička zvanja tako da 1846. godine (koja je ujedno i godina osamostaljenja  Hrvatske provincije od Tirolske) Zagrebački samostan broji 67 članova. Iz godine u godinu broj sestara je sve više  rastao, područja djelovanja su se proširila sve do dalekih Salomonskih otoka tako da su sestre milosrdnice kroz proteklih 170. godina razvile i održale veliku socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. Danas Družba sestara milosrdnica djeluje u 14 zemalja, na 4 kontinenta, preko svojih 711 sestara.

Zahvalne Bogu za tako bogatu i plodonosnu povijest ovom prigodom smo se zajedno s okupljenim vjernicima naše samostanske crkve sv. Vinka Paulskoga u Zagrebu pomolile za sve preminule članove Družbe koji su utkali svoje živote u Vinkovo djelo milosrdne ljubavi a koje još uvijek živi i djeluje do Božje volje. Misu zahvalnicu na sam dan slavlja, kao i trodnevnu pripravu za ovu obljetnicu, predvodio je prof. dr. Anton Tamarut. Kroz te dane, prije Svete Mise, najmlađi članovi naše Družbe su, kroz prigodno pripremljena razmišljanja uz krunicu i kroz  prezentaciju „Dolazak sestara milosrdnica u Zagreb“, prisutne vjernike vraćali u one prve dane časne i mukotrpne prošlosti „bijelih sestara“ te molili nadahnuća za smjeliji iskorak u budućnost. I kao što je propovjednik u prigodnoj propovijedi rekao „Božja providnost je ona koja vodi vašu Družbu“ mi živo vjerujemo da će Gospodin providit za našu Družbu nove mlade članove koji će biti novi znamen milosrdne Božje ljubavi ovom svijetu. Od povijesti se ne živi, rekao je prof. Tamarut, na nju se treba samo biti ponosan i ona nam treba biti nadahnuće za nove životne izazove. „Stoga i ovaj spomendan, pa i svaka obljetnica, drage sestre milosrdnice, neka vam bude poticaj da zahvaljujete Bogu za to što postojite, da mu zahvaljujete za dar poziva, za tu neizmjernu milost što vas je zamilovao. Neka vam ova a i svaka sljedeća obljetnica bude poticaj da radosno živite svoje redovništvo kao trajno zaručništvo s Kristom koji vas je pomilovao i izabrao za svoje zaručnice. Budite ugodan Kristov miomiris ovom svijetu i Krist će vam uvijek obilno uzvraćati radošću milosrđa i spasenja.“Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: