20 godina zajedničkog djelovanja Caritasa u Kärnten-u i Sestara milosrdnica

Objavljeno: 8. srpnja 2012.

Proslava ovogodišnjeg tradicionalnog ljetnog slavlja u Franziskusheim-u, u Klagenfurtu, bila je obogaćena i slavljem 20-godišnjeg djelovanja sestara milosrdnica Provincije Majke Divne Sarajevo u Kärnten-u i njihove blagoslovljene suradnje s tamošnjim Caritasom. Ne tako davne 1992. godine, gospodin Petar Quendller, kao predstavnik Caritasa Kärnten dolazi u Sarajevo i budi nadu u bolje sutra, ne samo sestrama milosrdnicama, nego i narodu koji zatečen nemilosrdnom pošasti rata, upire vapijući pogled za pomoću upravo u sestre milosrdnice. Konkretna pomoć ostvarena je otvaranjem kuhinje i apoteke u samostanu sestara sv. Vinko Paulski u Sarajevu, gdje je narod mogao doći i primiti hranu ili lijek. U jesen te iste godine prve sestre odlaze u Frisach, u samostan sestara dominikanki i počinju svoje djelovanje u Kärnten-u, u Caritas-ovim domovima za njegu osoba s posebnim potrebama ili osoba treće životne dobi. U svibnju 1993. godine sestre dolaze u Eisenkappel gdje preuzimaju vodstvo doma, formira se sestarska zajednica i otvara nova filijala provincije, a u jesen 2003. godine sestre prelaze u Klagenfurt gdje i danas djeluju.

Dvadeset godina tog milosrdničkog djelovanja okrunjeno je zahvalnim Euharistijskim slavljem koje je predslavio mons. Aloiz Schwarz, biskup Klagenfurta, u koncelebraciji sa desetak svećenika, 06. 07. 2012. godine u 15.00 sati. Kao i za svako slavlje čovjek se trudi organizirati sve da svima bude lijepo. Tako se to činilo i ovom prigodom. Uz svakodnevni posao, svaka osoba u lancu ove organizacije mjesecima prije postepeno je odrađivala detalje bitne za ovu proslavu. Svakoj osobno iskreno smo zahvalne, a Bog je to sasvim sigurno već nagradio svojim blagoslovom. Spomenut ću samo da je Provincija Majke Divne Sarajevo, u osobi s. M. Julijane uspjela organizirati zbor od šest sestara koje su, uz zbor „Loretto“ glazbeno obogatile ovo slavlje.

Lijepo vrijeme kojim nas je Gospodin blagoslivljao i prekrasan vrt u posjedu Franziskusheim-a omogućili su nam prostor koji bi, postavljanjem šatora, mogao primiti sve naše štićenike, njihovu rodbinu, goste i djelatnike. No, neposredno pred slavlje sv. mise, na vedro nebo navukli su se oblaci, zapuhao jaki vjetar i u par minuta sve pripremljeno nestalo je pred našim očima. Zahvalni Bogu da u trenutku kad je silina vjetra srušila šator nitko nije bio pod njim i da nitko nije stradao, ostavili smo vrt i u kratkom vremenu organizirali slavlje u dvorani doma. Bio je petak, dan Srca Isusova, i sam biskup hrabrio nas je da crpimo snagu s tog neiscrpnog vrela, da svoja srca uzdižemo k Isusovu Srcu i da sva naša djela budu plod sjedinjenja Njegovog i našeg srca.

Nakon sv. Mise bio je blagoslov novih prostorija za dnevni boravak na tri od četiri odjela ovog doma, a potom je uslijedio osvrt na proteklih 20 godina suradnje Caritasa Kärnten i sestara milosrdnica. Svoju riječ uputili su nam s. M. Vinka Bilješko, glavna sestra doma, dr.Viktor Omelko, direktor Caritasa Kärnten, dr. Aloiz Schwarz, biskup u Klagenfurtu, gospodin Christian Scheider, gradonačelnik Klagenfurta i časna majka Miroslava Bradica a njihove govore pjesmom su pratila dva prethodno spomenuta zbora. Obogaćeni poviješću nastavili smo radosno druženje za obiteljskim stolom.

No, tu proslavi ovog jubileja nije bio kraj. Imale smo želju da ovo slavlje bude konkretna pomoć potrebnijima. Zato smo zamolile fra Pavu Dominkovića, župnika Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu, da na njegovoj župi predstavimo rad naših sestara misionarki na Salomonskim otocima. Rado je prihvatio tu ideju i otvorio nam vrata na četiri svoje filijale: Wolfsberg, Klagenfurt, Villach i Spital. Imale smo i milost da je naša s. Marinka Blatarić, koja je godinu dana djelovala na Salomonskim otocima, bila s nama. Pripremila je kratku prezentaciju u slici koju je ona pratila živom riječju poteklom iz osobnog iskustva. Nakon njene žive prezentacije narod je mogao nekoliko minuta ostati na Salomonskim otocima vođen slikama koje su se smjenjivale na velikom platnu i anđeoskim glasovima ovog zbora sestara Provincije Majke Divne Sarajevo. Susresti trinaest bijelih sestara bilo je veliko bogatstvo ovom narodu a i nama samima jer je obogatilo naše zajedništvo i obnovilo snage za novo sutra.

Hvala Bogu za sve milosti, za svaki blagoslov koji nam dariva, a i svakoj osobi koja je na bilo koji način bila dionikom ovog slavlja. Osobito smo počašćene dolaskom naše vrhovne glavarice časne majke Miroslave, provincijalne glavarice s.M.Terezije i svih sestara iz Bosne i Hercegovine, Zagreba i Rijeke koje su bile s nama. Jer „Bog je pozvao i sabrao sestre u jedan dom Družbe, da ljubavlju povezane u zajednicu, kao prava obitelj, ostvaruju svrhu Družbe“ ( Konstitucije Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog, Zagreb, 109. Članak).

sestre iz Klagenfurta


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: