25 godina djelovanja Dječjeg vrtića „Zvjezdica mira“

Objavljeno: 19. lipnja 2012.

Svečanim euharistijskim slavljem u 11 sati koje je predvodio don Dragutin Detić, SDB,  proslavljen je srebrni jubilej djelovanja Dječjeg vrtića „Zvjezdica mira“ u Rijeci, u ulici dr. Frana Kresnika 8, čiji je osnivač Provincija Majke Dobroga Savjeta – Rijeka. Slavlju su nazočili bivši i sadašnji odgajanici, njihovi roditelji i prijatelji, odgajatelji, sestre milosrdnice i brojni uzvanici. Prekrasno je bilo vidjeti ushićenje i osmijeh na licima bivših odgajanika i njihovih roditelja dok su se prikupljali u dvorištu vrtića.

Prije početka svete mise sve prisutne je pozdravila s. M. Danijela Sinčić, provincijalna glavarica, te zahvalila roditeljima i odgajanicima svih dosadašnjih generacija, na svakoj vrsti podrške i pomoći u svemu, a napose u odgojno-obrazovnoj djelatnosti kojom su sestre nastojale kroz proteklih 25. godina djelovanja vrtića „donositi više ljubavi i milosrđa Kristovog ovom svijetu potrebnom ljudskosti i topline, a napose življenja vrijednosti koje donose smisao životu“.

Iako je bilo veoma toplo zbor mališana pod vodstvom teta odgajateljica razdragano je pjevao duhovne šansone za vrijeme misnog slavlje za što su na kraju bili nagrađeni burnim pljeskom i pohvalom. Nakon mise, tj. nakon otpjevane himne vrtića „Zvjezdica mira“, uslijedilo je druženje u prostorijama vrtića uz zakusku i piće za što su se pobrinuli brojni dobročinitelji i prijatelji vrtića. Tom prigodom je svima prisutnima podijeljen i poseban broj lista „Milosrdnica“ koji je u cijelosti posvećen Dječjem vrtiću „Zvjezdica mira“. U tom broju lista sestara milosrdnica Provincije Majke Dobrog Savjeta – Rijeka, predstavljen je mozaik raznovrsnog sadržaja koji prisjeća na 25. godišnje djelovanje vrtića.

„Svaki pravi odgoj mora promicati „izgradnju ljudske osobe u vidu njezine konačne svrhe i ujedno u vidu dobrobiti društva kojega je čovjek član i u čijim će funcijama kao odrasli član sudjelovati“ (Gravissimum educationis, 1). Cjelovitost se jamči tek kada se djeca – svjedočanstvom žiovota i riječi – odgajaju za dijalog, za susret, za socijalnost, za zakonitost, za solidarnost i mir preko njegovanja temeljnih kreposti pravde i ljubavi. (usp. Ivan Pavao II., Familiaris consortio (Obiteljska zajednica), 43)              Kompendij socijalnog nauka Crkva, 242


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: