50. obljetnica dolaska sestara milosrdnica u Bašku

Objavljeno: 1. listopada 2012.

U nedjelju, 30. rujna 2012. obilježena je 50. obljetnica dolaska sestara milosrdnica u Bašku. Bila je to prigoda da se župljanima župe sv. Ivana Krtitelja u Baški, kroz sliku i riječ na trenutak približi život i djelo sv. Vinka, kao i život sestara kroz proteklih 50 godina. Na samome početku prisutne je pozdravio župnik vlč. Ivica Katunar. Zahvalio se sestrama za njihov trud i rad koji ulažu u duhovni rast ove župe. Prisutne je pozdravila i provincijalna glavarica s. M. Danijela Sinčić. Zatim je uslijedio povijesni prikaz pedesetogodišnjeg hoda sestara u Baški i program kojeg su pripremili djeca i mladi predvođeni s. M. Monikom Ikić.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Ivica Katunar uz koncelebraciju vlč. Nikole Ilijića, nekadašnjeg župnika Baške. Župnik je u propovijedi naglasio da smo svi pozvani svoj život oblikovati prema Riječi Božjoj. Samo oni koji se otvore ponudi Božje ljubavi, oni koji su spremni prihvatiti tu ljubav, mogu u potpunosti slijediti Isusa. Svjedočanstvo svoje otvorenosti Božjoj ljubavi pružale su sestre milosrdnice tijekom pet desetljeća ovdašnjem puku. Samo ljubav očitovana u konkretnom životu mijenja svijet.

Na kraju misnog slavlja, sestrama su uputili čestitke vlč. Ilijić, koji se zahvalio sestrama na doprinosu koje su dale puku bašćanske doline svojim služenjem, zatim načelnik Općine Baška, gosp. Toni Jurranić i učenici osnovne škole. Uz prigodan dar oni su svoju zahvalu izrazili osobito sestrama koje su od 1991. godine djelovale kao vjeroučiteljice u njihovoj školi.

Sestre milosrdnice došle su u Bašku 4. siječnja 1962. na poziv župnika Josipa Volarića. Kuću za stanovanje poklonila je gospođa Marija Maretić kao protuuslugu za doživotno uzdržavanje. Na početku, djelatnost sestara obuhvaćala je brigu za starije i nemoćne osobe, a od godine 1967. proširena ja na katehizaciju, vođenje liturgijskog pjevanja i uređenje crkve. Danas u Baški žive tri sestre koje  milosrdnom ljubavlju nastavljaju povijesni hod. Svojim iskustvom svjedoče djeci, mladima, starima, bolesnicima i nemoćnima da Vinkova ljubav još i danas živi, da je njegova baština još i danas privlačna i djelotvorna.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: