7. – 10. svibnja 2012. – Proslava zlatnog Jubileja

Objavljeno: 11. svibnja 2012.

U Kući matici su se u ponedjeljak, 7. svibnja, okupile naše sestre koje ove godine slave 50. obljetnicu svojih redovničkih zavjeta. To su:

1. S. Silva Pokos                                            Provincija Bezgrješnog Začeća BDM – Zagreb

2. S. Leonila Vulje                                         Provincija Bezgrješnog Začeća BDM – Zagreb

3. S. M. Beata Gregurić                                 Provincija Bezgrješnog Začeća BDM – Zagreb

4. S. M. Agneta Sakač                                   Provincija Bezgrješnog Začeća BDM – Zagreb

5. S. M. Ljerka Podoreški                              Provincija Bezgrješnog Začeća BDM – Zagreb

6. S. Ana Gelo                                               Provincija Navještenja Gospodinova – Split

7. S. M. Vinka Galić                                      Provincija Navještenja Gospodinova – Split

8. S. M. Kruna Grgat                                                Provincija Navještenja Gospodinova – Split

9. S. Klarisa Vrdoljak                                    Provincija Navještenja Gospodinova – Split

10. S. Bernardina Crnogorac                        Provincija Navještenja Gospodinova – Split

11. S. M. Stella Žižić-Gušo                           Provincija Navještenja Gospodinova – Split

12. S. M. Antima Žganec                              Provincija Bezgrješnog Začeća BDM – Zagreb

13. S. M. Gizela Šantek                                 Delegatura Presvetih Srdaca Isusa i Marije – Rim

14. S. M. Elvira Lalić                                    Provincija Bezgrješnog Začeća BDM – Zagreb

15. S. Amalija Kišur                                      Provincija Bezgrješnog Začeća BDM – Zagreb

16. S. M. Suzana Aga                                    Provincija Bezgrješnog Začeća BDM – Zagreb

17. S. M. Bernardica Miketek                       Provincija Majke Dobrog Savjeta – Rijeka

18. S. M. Karmela Elek                                 Provincija Majke Dobrog Savjeta – Rijeka


Od svukupno dvadeset jubilarki osamnaest ih je prisustvovalo proslavi Zlatnog jubileja. S. Ela Hegedić, članica Provincije Bezgrješnog Začeća BDM – Zagreb, nije mogla sudjelovati zbog bolesti a s. M. Nela Sente nije dočekala dan proslave zlatnog jubileja jer ju je Gospodin mjesec dana ranije pozvao na proslavu jubileja u vječnu domovinu.

Sestre jubilarke su u prijepodnevnim satima stigle u Kuću maticu gdje su se pridružile sestrama na molitvu i ručak. Časna majka Miroslava Bradica ih je srdačno pozdravila i zaželjela im dobrodošlicu. U 14,15 sati bio je susret u dvorani za duhovne vježbe i upoznavanje sa programom proslave jubileja.  Nakon toga pošle su u katedralu i posjetile grob kardinala Jurja Haulika i kardinala Alojzija Stepinca a zatim krenule prema Remetama,  gdje su zahvalile Gospi za sve primljene milosti i svečanim misnim slavljem koje je predvodio o. Vjenceslav Mihetec, karmelićanin, jednodušno slavile Gospodina predvođene orguljašicom s. M. Krunom Grgat.

U utorak, nakon molitve Jutarnje i doručka naše sestre jubilarke provele su dan u Otočcu, Gospiću i Krašiću, gradovima rođenja, djelovanja i mučeničke smrti s. Žarke Ivasić.

Treći dan proslave sestre Jubilarke su započele zajedničkom molitvom Jutarnje u dvorani, a nakon doručka naše novakinje i postulantice su ih iznenadile kratkim prigodnim programom. Zatim su se sve jubilarke pridružile velikom broju sestara, rodbine i prijatelja koji su prisustvovali pokopu naše s. M. Tomislave Karajica, koju je Gospodin 5. svibnja pozvao u svoj vječni zagrljaj. Nakon sprovoda i mise u crkvi Krista Kralja na Mirogoju jubilarke su imale ručak u dvorcu u Lužnici a zatim su se uputile na hodočašće u Svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu.

U četvrtak, zadnji dan proslave, sestre jubilarke su nakon molitve Jutarnje i doručka u Kući matici svečanim misnim slavljem u kapelici Kuće novicijata zaključile slavlje jubileja. Misno slavlje predvodio je vlč. Marijan Pavlenić, rektor, u koncelebraciji s vlč.  Damirom Ocvirkom, vicerektorom u zagrebačkoj bogosloviji. Prije svete mise sestre jubilarke su imale priliku da se kroz pokorničko bogoslužje i ispovijed što bolje pripreme za susret s Gospodinom u Euharistiji a nakon mise su primile sakrament bolesničkog pomazanja. Zatim su posjetile naše bolesne i nemoćne sestre u kućnoj bolnici, darovale ih bombonima i preporučile se u molitve. U gruftu su se pomolile za sve preminule sestre koje su svoje živote utkale u temelje Družbe a nama dale primjer nesebičnog služenja i tihog i samozatajnog rada na njivi Gospodnjoj.

Uslijedilo je čestitanje sestrama jubilarkama i uručenje darova  uz čestitku Časne Majke da radosno nastave živjeti svoje redovničko posvećenje usprkos svim nevoljama i zdravstvenim tegobama koje dolaze s godinama.

Za vrijeme ručka sa svim sestrama u Kući matici sestre jubilarke su zahvalile Časnoj Majci i svim sestrama za uloženi trud oko organizacije Zlatnog jubileja i za sestrinsku ljubav koju su doživjele u Kući matici.  Obogaćene duhovnim sadržajima i osobnim susretima sestre su se radosne vratile u svoje zajednice, gdje će obnovljenim snagama nastaviti svoje milosrdničko služenje Bogu u onima koji su im povjereni.Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: