Bartolomej I. žalostan zbog Papine ostavke

Objavljeno: 26. veljače 2013.

Carigradski ekumenski patrijarh Bartolomej I. vrlo je žalostan zbog odreknuća od papinske službe Benedikta XVI. Svoju je žalost očitovao u priopćenju koje je objavila agencija Sir. Benedikt je XVI. – piše Patrijarh, prijatelj pape Ratzingera – svojom mudrošću i svojim iskustvom mogao još mnogo dati Crkvi i svijetu. Papa je Benedikt XVI. stavio svoj neizbrisivi pečat na život i povijest Rimokatoličke crkve, ne samo tijekom svojega kratkog pontifikata, nego i svojim znatnim prilogom kao teolog i član crkvene hijerarhije, također i svojim općepriznatim ugledom – istaknuo je patrijarh dodajući:
Njegovi će spisi dugovremeno govoriti svojom teološkom učenošću, po njegovu poznavanju otaca nepodijeljene Crkve, njegovu shvaćanju suvremene zbilje i zanimanju za probleme čovjeka. Mi ga istočnjaci smatramo prijateljem naše Crkve i vjernim služiteljem jedinstvu svih kršćana, a veselimo se da je u dobrom zdravlju i što smo upoznati s njegovim teološkim radom. Patrijarh se s ganućem prisjetio Papina posjeta Fanaru prije šest godina te brojnih susreta s papom Benediktom XVI.. Iz Fanara je stigla želja da „Gospodin odredi dostojnog nasljednika na kormilu sestrinske Rimokatoličke crkve“.

preuzeto s, radiovatica.va


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Danas Družba ima oko 650 sestara u 12 zemalja svijeta: Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci.

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: