Biskup Chris Cardone sa Salomonskih Otoka posjetio Kuću maticu

Objavljeno: 10. lipnja 2012.

U subotu 9. lipnja 2012. našu zajednicu posjetio je biskup iz Aukija na Salomonskim Otocima mons. Chris Cardone. U jutarnjim satima biskup je bio sa Svetim Ocem Benediktom XVI. u Rimu u posjetu Ad Limina, a navečer se susreo sa časnom majkom Miroslavom Bradica u pratnji bivše časne majke M. Blage Bunčuga, koje su ga dočekale u Kući Matici Sestara Milosrdnica u Zagrebu. Biskup Chris porijeklom je amerikanac iz New Yorka. Kao redovnik dominikanac započeo je 1988. godine svoje misijsko djelovanje na Salomonskim Otocima a 2004.godine postao je biskup biskupije Auki. Naše sestre su u svibnju 2011. otvorile prvu misijsku zajednicu na Salomonskim Otocima u biskupiji Auki te nam je kroz to vrijeme biskup Chris bio veliki prijatelj i suradnik te brižni duhovni otac.

U nedjelju se biskup pridružio jutarnjim pohvalama sa sestrama te slavio Euharistijsko slavlje na latinskom jeziku u koncelebraciji s našim svećenicima, vlč.  Marjanom Pavlenićem i vlč. Mladenom Škvorcom. Za vrijeme homilije poklonio je sestrama sliku sv. Vinka sa salomonskim motivima, uručivši je Časnoj majci Miroslavi Bradica te tom prigodom zahvalio za prisutnost, djelovanje i požrtvovnost sestara u njegovoj biskupiji. U blagovaonici je sa sestrama podijelio svoje 24- godišnje salomonsko misijsko iskustvo, preporučivši u molitve svoju biskupiju i potrebe te je bio sestrama na raspolaganju za razna pitanja. U prijepodnevnim satima razgledao je našu Kuću Maticu, slušao o povijesti naše Družbe i susreo se i sa starijim i bolesnim sestrama koje su ga vidno razdragale svojom toplinom i radošću susreta s njim. Uz stručno vodstvo s. M. Berislave razgledao je centar Zagreba, posjetio katedralu, muzej bl. Alojzija Stepinca i Svetište Majke Božje Kamenitih vrata. Svojim odijelom svjedočio je svoju vjeru gradom i izazvao znatiželju prolaznika. Za vrijeme ručka sestre su ga razveselile pjesmom i radosnom atmosferom, a u poslijepodnevnim satima imao je službeni susret sa časnom majkom Miroslavom Bradica u kojem su zajedno nastojali dogovoriti buduću suradnju Družbe i biskupije Auki. Nakon službenog dijela biskup Chris posjetio je Marijin Dvor Lužnica i našu sestarsku zajednicu u Lužnici. Unatoč napornom tempu tijekom dana u večernjim satima bio je zajednici na raspolaganju za sva pitanja te je dugo i strpljivo odgovarao na ista. Iskreno smo zahvalne na njegovom dolasku u našu zajednicu. Susret s njim sve nas je obogatio i približio nam stvarnost života na Salomonskim Otocima. Svima nam je bio na radost, a njegova jednostavnost zračila je te smo se osjećali kao u društvu dragog prijatelja. Sve njegove potrebe, njegov daljnji misijski rad i potrebe cijele njegove biskupije uključimo trajno u svoje molitve.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: