Bl. Majka Terezija: s ovom devetnicom primila sam mnoge blagodati!

Objavljeno: 22. kolovoza 2013.

Bl. Majka Terezija je svoje sestre učila da u trenutcima velike potrebe mole tzv. ‘olujnu devetnicu’ s prekrasnom marijanskom molitvom sv. Bernarda, te je svjedočila da je po njoj primila velike blagodati.

Sv. Bernard – jedan od duhovnih velikana kršćanstva, posebice poznat i po svojoj pobožnosti Blaženoj Djevici Mariji –  napisao je jednu od najljepših marijanskih molitava koja je već stoljećima dio pobožnosti mnogih vjernika. Radi se molitvi Spomeni se:

Spomeni se, o predobrostiva Djevice Marijo,

kako se nije nikada čulo da si ikoga zapustila

koji se k tebi u zaštitu utekao,

tvoju pomoć zatražio

i tvoj zagovor zamolio.

Ovim pouzdanjem obodren utječem se i ja k tebi, Djevice djevica.

K tebi, Majko, dolazim;

pred tobom, eto, stojim ja, grješnik, i uzdišem:

nemoj, Majko vječne Riječi, prezreti mojih riječi,

nego ih milostivo poslušaj i usliši.

Amen.
U svojoj poznatoj knjizi Znakovi života, koja tumači katolička vjerovanja, pobožnosti i običaje Scott Hahn piše da je ovo molitvu često molila i blažena Majka Terezija iz Kalkute koja  naučila je svoje sestre da u trenutcima velike potrebe mole “brzu devetnicu” – devet ponavljanja te omiljene marijanske molitve Spomeni se. Hahn dodaje da je Majka Terezija izjavila je da je primila mnoge blagodati nakon što bi dovršila ove devetnice, te dodaje da se one popularno nazivaju i “olujnim devetnicama”, jer “podižu oluju” na nebu.
Ono što je vrlo važno i na što Hahn upozorava na istom mjestu u knjizi Znakovi života pišući o devetnicama, jest da trebamo pripaziti da se prema molitvi devetnica ne odnosimo kao prema mehaničkom ili magijskom postupku. Molitvom ne pokušavamo postići da se Bog predomisli; Bog se ne predomišlja. Upravo suprotno: molitva je Bogu omiljen način kojim on mijenja naše umove.
Hahn u nastavku kaže da ne smijemo pomisliti da se Bogom na neki način može upravljati ili manipulirati njime To može prouzročiti krizu vjere kod onih koji vjeruju da im je to jamstvo da će dobiti ono što žele upravo onako kako to žele. Već je u 2. stoljeću Tertulijan, pisac iz sjeverne Afrike, bio zabrinut zbog kršćana čija je molitva skrenula u praznovjerje – koje se malo razlikovalo od poganskoga pristupa. Umjesto da su težili uskladiti svoje želje s Božjom voljom, oni su na molitve gledali kao na način na koji se može upravljati božanstvom. Trebamo pripaziti da ne molimo na ovaj način i da ne promičemo molitvu koja bi mogla zavesti one koji su loše potkovani u vjeri, ističe poznati teolog i katolički autor Scott Hahn u knjizi Znakovi Života.
O devetnicama i ostalim katoličkim vjerovanjima, pobožnostima i običajima, možete saznati na linku ovdje, gdje možete i prelistati knjigu  Znakovi života u kojoj se pristupačno objašnjavaju i tumače mnogi običaji i vjerske prakse.

K.S. Bitno.netZa potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: