Blagdana Preobraženja Gospodinova

Objavljeno: 5. kolovoza 2014.


Blagdan preobraženja Gospodinova slavi se 6. kolovoza, ali evanđelje koje govori o preobraženju Gospodinovu čita se i na drugu korizmenu nedjelju. Evanđelje koje govori o Isusovoj slavi, o njegovu zajedništvu s Ocem, o patrijarsima, prorocima koji su najvili Isusov dolazak. Naime, preobraženi Isus “lica kao sunce i haljina bijelih kao svijetlost” onakav je kakav je od početka kod Oca i kakav će ponovno doći, proslavljen.


Poveo je sa sobom učenike, ne jer su mu trebali svjedoci, već jer je želio njih obradovati i pripremiti za događaje muke i smrti koji mu predstoje, a kojih će i oni, na manje direktan način, biti akteri. Isus ih izvodi iz svakodnevice koja je opora i kruta i vodi ih u novu stvarnost svoje proslave. Odlazak na ”visoku goru” neodoljivo podsjeća na one Isusove ”odlaske nasamo” i molitve Ocu, s iznimkom, što ovaj put ne ide sam. Želi pokazati učenicima, uprisutnjeno danas i nama, ljepotu bivanja u Bogu i njegovoj blizini. Nije slučajno ovaj odlomak evanđelja stavljen danas u liturgijsko slavlje, a nakon prošlonedjeljnog o kušnji u pustinji. Gora je mjesto izdvojeno iz vreve i gužve svijeta, gora je blizu neba, tik do samog Boga. Kako čovjek ne bi poželio ostati tamo dugo, dugo…? Stoga je razumljiva Petrova reakcija: ”Načinimo tri sjenice…”, kojom se želi isključiti iz svijeta u svom doživljaju lijepoga ostavljajući svijet, koji je potrebit na razne načine, neumoljivo po strani. Kršćanski život nužno jest dinamizam zauzetosti za svijet. Zatvorenost na mjesta vlastite sigurnosti i zabuljenosti u nebo neće izvesti na dobro ni nas same, još manje one oko nas. Svijet nas treba kao zauzete i spremne nositelje radosne vijesti ”s Gore”.

Predstavnici Zakona i Proroka, koji su u Starom zavjetu naviještali Isusa, prisutni su ovdje kao svjedoci njega proslavljenoga, što su im u navještaju osporavali. Oni sada s Isusom ”razgovaraju”, što je slika jasna za Židove jer su Zakon i Proroci bili okosnica i temelj svega vjerovanja i čitave povijesti. Konačno, Isus je taj koji daje puno značenje Starom zavjetu Proroka i Zakona, čemu je slika ”razgovor” ove dvojice s Isusom. A vrhunac čitavog događaja je svečana proklamacija: ”Ovo je Sin moj…slušajte ga”. Teofanija popraćena teofanijom; Otac koji je Bog predstavlja svoga Sina Boga u prisutnost oblaka Boga Duha Svetoga! Učenici padaju na koljena zaklanjajući oči da ”ne vide” Neizrecivo…

Ali za tren su opet u svakodnevici. I dalje je opora i kruta, ali sad s predokusom neba u srcima, obećanja kojeg smo tračak nazrijeli, mi u susretu ”na gori” euharistije, a učenici onda…. Sad je život logičniji, iako ne i lakši jer sam nam je Bog jamac obećanja koje je ponudio i dao krajičkom oka vjere vidjeti. Mi sad samo trebamo, sišavši ”s gore”, biti radosni navjestitelji nade i svjetla iz kojih odjekuje glas: ”Slušajte ga!”


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: