Blagoslovljena crkva sv. Vinka Paulskoga u Zagrebu

Objavljeno: 3. srpnja 2022.

U nedjelju 3. srpnja 2022. svečano je blagoslovljena obnovljena samostanska crkva sv. Vinka Paulskoga u Zagrebu, pod svetom misom u 10.30, uz sudjelovanje vjernika i sestara Kuće matice.

Blagoslov crkve i svetu misu predslavio je preč. Marko Kovač, biskupski vikar za vjernike laike u Zagrebačkoj nadbiskupiji uz koncelebraciju rektora samostanske crkve preč. Franje Jačmenice i vlč. Antona Tamaruta.

Iako crkva nije potpuno obnovljena moći će se koristiti za zajedničku molitvu i euharistijska slavlja. Zahvalni smo dobrom Bogu i svim našim duhovnim i materijalnim dobročiniteljima da smo se nakon skoro godinu i pol izbivanja mogli vratiti u ovaj sveti hram molitve. Bog, gospodar neba i zemlje, neka nas učini svojim hramom i prebivalištem Duha Svetoga.

 


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: