Blagoslovljena crkva sv. Vinka Paulskoga u Zagrebu

Objavljeno: 3. srpnja 2022.

U nedjelju 3. srpnja 2022. svečano je blagoslovljena obnovljena samostanska crkva sv. Vinka Paulskoga u Zagrebu, pod svetom misom u 10.30, uz sudjelovanje vjernika i sestara Kuće matice.

Blagoslov crkve i svetu misu predslavio je preč. Marko Kovač, biskupski vikar za vjernike laike u Zagrebačkoj nadbiskupiji uz koncelebraciju rektora samostanske crkve preč. Franje Jačmenice i vlč. Antona Tamaruta.

Iako crkva nije potpuno obnovljena moći će se koristiti za zajedničku molitvu i euharistijska slavlja. Zahvalni smo dobrom Bogu i svim našim duhovnim i materijalnim dobročiniteljima da smo se nakon skoro godinu i pol izbivanja mogli vratiti u ovaj sveti hram molitve. Bog, gospodar neba i zemlje, neka nas učini svojim hramom i prebivalištem Duha Svetoga.

 


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: