BLAŽENI ŠPANJOLSKI MUČENICI

Objavljeno: 22. listopada 2013.

U nedjelju 13. listopada u Španjolskom gradu Tarragona blaženima je proglašeno još petsto dvadeset dvoje mučenika koji su zbog svoje vjernosti Kristu i kršćanskim načelima mučki pogubljeni u Španjolskoj prije i tijekom Španjolskoga građanskog rata, 1936. – 1939. U prilogu donosimo pismo koje je tom prigodom svim članovima vinkovske obitelji uputio vrhovni poglavar Misijske družbe, o. Gregory Gay.


Mir i radost uskrslog Krista!

Draga braćo i sestre!

Bliži nam se slavlje naše vjere koje će se održati u Tarragoni (Španjolska) i tijekom koje će biti beatificirana četrdeset dva člana vinkovske obitelji, muževi i žene koji su vjerni svojem zvanju nasljedovanja Krista bili uključeni u služenje propovijedanjem, poučavanjem i dobrotvornošću u korist siromaha. Za nas, članove vinkovske obitelji, sljedeća nedjelja, 13. listopada, bit će dan velike radosti i zahvalnosti, dan u koji smo svi pozvani obnoviti svoju vjernost zvanju i, u isto vrijeme, pozvani dati novi zamah našim misionarskim nastojanjima. Naša mučena braća i sestre, znala su kako prigrliti takav prijedlog i učinili su to bez ikakvog straha ili tjeskobe. Poticaj, poziv da se slijedi Isusa Krista uvijek dolazi od Boga, ali usprkos tome mi možemo biti posrednici, sposobni biti muškarci i žene koji su voljni pratiti druge na putu.

Ovi mučenici su svjedoci vjere i prosvjetljuju nas svjetlom… svjetlom Duha Svetoga koji je ispunjavao njihove živote snagom, entuzijazmom i velikodušnošću koja ih je naposljetku osposobila da hrabro ispovjede svoju vjeru i to zapečate svojom krvlju. »Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje« (Iv 15, 13). Samo ljubav prema Isusu Kristu, ljubav veća od ljubavi prema vlastitom životu, može objasniti uzvišenost i vrijednost mučeništva.

Sljedeće nedjelje, 13. listopada, Crkva u Španjolskoj svjedočit će beatifikaciji petsto dvadeset dvoje muškaraca i žena koji su dali svjedočanstvo za svoju vjeru u 20. stoljeću. Ti muškarci i žene dolaze iz trideset tri različite biskupije i iz različitih redovničkih zajednica. Među njima je i:

27 kćeri kršćanske ljubavi svetog Vinka Paulskoga i svete Lujze de Marillac

11 svećenika iz Misijske družbe

3 brata laika iz Misijske družbe

1 laikinja, članica Udruge kćeri Blažene Djevice Marije od Čudotvorne medaljice – Dolores Broseta.

Ovo je vrijeme svjetla i milosti za Crkvu i vinkovsku obitelj. Tijekom proteklih nekoliko tjedana dirnut sam oduševljenjem i radošću koju očituju članovi obitelji ovih mučenika tijekom intervjua koje daju različitim medijima. U djelima koja su napisana o našim mučenicima pronalazimo neke književne slike koje nam govore o svjetlu, snazi, miru koji su prisutni kod mučenika. Na primjer, neke od knjiga koje su napisane o sestrama naslovljene su Svjetiljke vjere i Dijamant s trideset lica… Ovdje se misli na svjetlo koje su mučenici primili na svom krštenju, slabo svjetlo koje su znali prihvatiti, brinuti se za nj i rasplamsati ga.

Svi viši poglavari i biskupi u Španjolskoj koji su na neki način promicali kauzu mučenika, pisali su pisma i poruke o značenju ove beatifikacije. Većina tih napisa podudara se u korištenju nekih važnih evanđeoskih izraza, ključnih riječi u životu vjere koju su ti mučenici živjeli i ispovijedali: milost, dar, svjetlo, uslužnost i sreća.

Milost i dar zahtijevaju naš pristanak i znače da smo voljni nasljedovati naše utemeljitelje, svece i blaženike Crkve i vinkovske obitelji i prema tome, voljni živjeti u potpunoj otvorenosti poticajima Duha Svetoga.

Svjetlo koje je u svijetu poput našeg zatamnjeno zamračenjem Boga, još jednom sjaji po molitvi, primjeru i sudjelovanju u sakramentima i milosrđu u korist siromašnih i onih u potrebi. To svjetlo, očitovano po našim mučenicima božanski je poziv da iznova živimo svoju karizmu, da se izdignemo iznad svih oblika površnosti, da postanemo više kontemplativni, da produbimo svoju duhovnost i apostolski život, da postanemo više usredotočeni i manje rastreseni.

Uslužnost življena kao nastavak misije Isusa Krista bila je ono što je dovelo do pogubljenja naših mučenika. Tijekom tog vremena progona pokušalo se izbrisati Božje ime iz srdaca školske djece, iz trpljenja nemoćnih u bolnicama i iz ljubaznosti koju su im pružale sestre u različitim karitativnim ustanovama.

Sreća je plod radosti koja dolazi od Duha Svetoga. Uistinu, to je Duh, Duh sam, koji je dao mučenicima potrebnu snagu i osposobio ih da prigrle mučeništvo kao izvanredan dar i najviši čin milosrđa (usp. LG, 42). Mučenici, kao proroci vjere, zovu nas da nadiđemo svaki oblik pesimizma i da živimo svoje zvanje novom revnošću koja dopušta svjetlu vjere da sjaji u našoj svagdanjoj vjernosti evanđelju.

Pozivam sve da se zajedno s vinkovskom obitelji u Španjolskoj radujemo i zahvaljujemo Bogu za nove blaženike slijedeći njihov primjer vjere, hrabrosti i milosrđa. Nadam se i vjerujem da će svi članovi vinkovske obitelji doživjeti ovaj događaj kao vrijeme milosti, darovanosti, svjetla, uslužnosti i sreće.

Vaš brat u vjeri i milosrđu

o. Gregory Gay, CM

Preuzeto sa: famvin.org


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: