Časna majka Miroslava Bradica izabrana za dopredsjednicu HKVRPP-a

Objavljeno: 24. listopada 2014.

Od 21. do 22. listopada ove godine, u samostanu sestara Karmelićanki božanskog Srca Isusova u Zagrebu na Vrhovcu održana je godišnja Plenarna skupština Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, koja je ove godine i izborna skupština. Viši redovnički poglavari i poglavarice, njih 42, izabrali su novu upravu Konferencije. Za predsjednika HKVRPP-a izabran je fra Jure Šarčević, provincijalni ministar Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića a za dopredsjednicu naša časna majka Miroslava Bradica. Za članove Vijeća izabrani su provincijali: fr Anto Gavrić, OP i o. Pejo Orkić, SDB te provincijalke: s. Katarina Maglica, OP i s. Ružica Barić, franjevka od Bezgrješne iz Dubrovnika.

Prvi dan Planarne skupštine predavanje je održao mons. Marko Semren, banjolučki pomoćni biskup na temu “Ususret Godini posvećenog života: opći poziv na svetost – svetost redovništva”, koji je potom u samostanskoj crkvi predvodio i koncelebrirano misno slavlje. U popodnevnom dijelu prvoga dana Skupštine izvješće o radu Konferencije podnio je dosadašnji predsjednik o. Vinko Mamić nakon čeka je uslijedila rasprava. Prvi dan je završio zajedničkom molitvom Večernje.

Drugi dan 46. plenarne skupštine počeo je molitvom Srednjeg časa okupljenih redovničkih poglavarica i poglavara i dubrovačkog biskupa Mate Uzinića, predsjednika Vijeća HBK za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života. Biskupa Uzinića te sve prisutne  poglavarice i poglavare uime novog vodstva HKVRPP-a pozdravio je novoizabrani predsjednik fra Jure Šarčević istaknuvši njegovu zauzetost za redovništvo i podupiranje raznih inicijativa Konferencije na dobrobit Crkve u Hrvatskoj i svijetu. Na kraju svog obraćanja fra Jure je zahvalio i dosadašnjem predsjedniku Konferencije o. Vinku Mamiću kao i svim članovima uprave istaknuvši da su upravo oni “dali novi zamah Konferenciji”. Biskup Uzinić je također zahvalio dosadašnjem vodstvu Konferencije na plodnoj suradnji unutar Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ te se obratio redovnicima i redovnicama riječima: “Čestitam svima vama na tome što ste se potrudili potražiti one za koje smatrate da mogu doprinijeti redovništvu u Hrvatskoj na trogodišnje razdoblje i čestitam onima koji su prepoznati kao takvi, a to su fra Jure i s. Miroslava, kao predsjednik i potpredsjednica.”

Potom je slijedilo podnošenje izvještaja voditelja povjerenstava Konferencije, uz osvrte i sugestije o radu u proteklom razdoblju te razgovor o postojećim i novim projektima. Posebno se raspravljalo o potrebi da se Redovnički dani organiziraju ne samo u Zagrebu i Splitu, nego i u drugim gradovima. Raspravljalo se i o projektima u Godini posvećenog života te o potrebi da se pod okriljem Konferencije više radi na pastoralu obitelji možda i pod novim povjerenstvom. Na kraju Skupštine redovništvu se obratio apostolski nuncij u RH mons. Alessandro D’Errico koji je, zahvalivši dosadašnjem i čestitajući novoizabranom vodstvu Konferencije, izrazio radost zbog sudjelovanja na redovničkim susretima te uputio redovništvu poziv na svetost ususret Godini posvećenog života.

Plenum je završio euharistijskim slavljem koje je u samostanskoj crkvi u koncelebraciji redovničkih poglavara predslavio mons. D’Errico a o poslanju redovnika propovijedao je fra Jure Šarčević zaključivši propovijed riječima pape Franje:”Probudite svijet! Budite svjedoci drukčijeg načina činjenja, djelovanja, življenja!… Radi se o tome da ostavimo sve zato da slijedimo Gospodina.“
Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: