Čestitka Časne Majke za svetkovinu Velike Gospe

Objavljeno: 15. kolovoza 2020.

Drage moje sestre!

Slavimo svetkovinu Velike Gospe i radujemo se jer je naša nebeska Majka, kao Kraljica neba i zemlje, uznesena u nebesku slavu. Na ovu svetkovinu svaka od nas sjeća se najljepših trenutaka svoga redovničkog života kada smo u zanosu radosnog oduševljenja izrekle svoj bezuvjetni „DA“ Gospodinu i obećale da ga nećemo nikada ostaviti pa ni pod cijenu života. Tog trenutka izručile smo dragovoljno svoj život Gospodinu, predale mu svoje tijelo i dušu, svoju slobodu i sve svoje darove koje smo od njega primile. Bile smo spreme poći gdje god nas on pozove, nesebično se darivati Bogu i bližnjima, istrošiti svoj život za njegovu slavu. Postoji li i danas takvo oduševljenje u nama? Godine prolaze ali Božji zov i njegova ljubav ostaju isti.

Stoga, drage sestre, u ovaj sveti dan, u Godini jubileja, kojega nažalost ne možemo svečano proslaviti zbog pandemije korona virusa, obnovimo, svoju prvu ljubav, obnovimo svoj žar predanja, vratimo se Gospodinu koji nas je odlikovao svetim pozivom i milošću redovničkog života i živimo svoje redovništvo dostojno poziva kojim smo pozvane (usp. Ef 4,1). Ne dopustimo da nas polovičnost, nezadovoljstvo i opasnost dvostrukog života povuče na tamne staze daleko od Gospodina. Neka žalost i malodušnost nestanu s naših lica, jer imamo toliko razloga radovati se svakom novom danu koji nam Bog daruje.

Pune radosti i oduševljenja vratimo se ponovo pod okrilje drage nebeske Majke, molimo ju da nam izmoli od svoga dragog Sina milost vjernosti svojim zavjetima i  snagu svjedočanstva životom i djelima, kako bismo doista bile znak ovome svijetu po milosrdnoj ljubavi. To vam od srca želim radujući se s vama u ovaj sveti dan.

Drage moje sestre, svima vama a osobito mlađima koje se polaganjem privremenih i doživotnih redovničkih zavjeta novim žarom odlučuju za Krista, kao i svim dijamantnim, zlatnim i srebrnim Jubilarkama od srca čestitam dan vaše  posvete moleći Gospodina da po vašoj molitvi i žrtvi niknu nova zvanja za našu Družbu.

Još jednom čestitam i radujem se s vama zahvalna Gospodinu za tolike milosti koje nesebično dijeli našoj Družbi po zagovoru naše nebeske Majke.

Vaša majka

Miroslava Bradica


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: