Čestitka Časne Majke za svetkovinu Velike Gospe

Objavljeno: 15. kolovoza 2020.

Drage moje sestre!

Slavimo svetkovinu Velike Gospe i radujemo se jer je naša nebeska Majka, kao Kraljica neba i zemlje, uznesena u nebesku slavu. Na ovu svetkovinu svaka od nas sjeća se najljepših trenutaka svoga redovničkog života kada smo u zanosu radosnog oduševljenja izrekle svoj bezuvjetni „DA“ Gospodinu i obećale da ga nećemo nikada ostaviti pa ni pod cijenu života. Tog trenutka izručile smo dragovoljno svoj život Gospodinu, predale mu svoje tijelo i dušu, svoju slobodu i sve svoje darove koje smo od njega primile. Bile smo spreme poći gdje god nas on pozove, nesebično se darivati Bogu i bližnjima, istrošiti svoj život za njegovu slavu. Postoji li i danas takvo oduševljenje u nama? Godine prolaze ali Božji zov i njegova ljubav ostaju isti.

Stoga, drage sestre, u ovaj sveti dan, u Godini jubileja, kojega nažalost ne možemo svečano proslaviti zbog pandemije korona virusa, obnovimo, svoju prvu ljubav, obnovimo svoj žar predanja, vratimo se Gospodinu koji nas je odlikovao svetim pozivom i milošću redovničkog života i živimo svoje redovništvo dostojno poziva kojim smo pozvane (usp. Ef 4,1). Ne dopustimo da nas polovičnost, nezadovoljstvo i opasnost dvostrukog života povuče na tamne staze daleko od Gospodina. Neka žalost i malodušnost nestanu s naših lica, jer imamo toliko razloga radovati se svakom novom danu koji nam Bog daruje.

Pune radosti i oduševljenja vratimo se ponovo pod okrilje drage nebeske Majke, molimo ju da nam izmoli od svoga dragog Sina milost vjernosti svojim zavjetima i  snagu svjedočanstva životom i djelima, kako bismo doista bile znak ovome svijetu po milosrdnoj ljubavi. To vam od srca želim radujući se s vama u ovaj sveti dan.

Drage moje sestre, svima vama a osobito mlađima koje se polaganjem privremenih i doživotnih redovničkih zavjeta novim žarom odlučuju za Krista, kao i svim dijamantnim, zlatnim i srebrnim Jubilarkama od srca čestitam dan vaše  posvete moleći Gospodina da po vašoj molitvi i žrtvi niknu nova zvanja za našu Družbu.

Još jednom čestitam i radujem se s vama zahvalna Gospodinu za tolike milosti koje nesebično dijeli našoj Družbi po zagovoru naše nebeske Majke.

Vaša majka

Miroslava Bradica


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: