Čestitka Časne Majke za svetkovinu sv. Vinka 2022.

Objavljeno: 26. rujna 2022.

Poštovane i drage sestre!

Ponovno se radujemo svetkovni našeg duhovnog utemeljitelja sv. Vinka Paulskoga i divimo se veličini njegova duha, poniznosti njegova života, gorljivoj revnosti u ljubavi za bližnjega i dubokom poštovanju kojim susreće svakog čovjeka osobito one najbjednije od kojih mnogi lice okreću.

U potpunome zaboravu samoga sebe, posve okrenut Bogu i čovjeku, sv. Vinko nas uvijek iznova poziva na obnovu duhovnog života, koja uključuje zdravu duhovnost oslonjenu na vodstvo Duha Svetoga i nesebičnu ljubav prema Bogu i bližnjemu. On, kojemu je Isus Krist jedini uzor života i djelovanja, poziva nas svakodnevno da napustimo opasne stranputice lutanja u vlastitom egoizmu i samodopadnosti te pođemo za Kristom strpljivim, blagim, poniznim; Kristom koji vrši poslušnost sve do smrti; koji živi bezuvjetnu čistoću; koji  živi u krajnjem siromaštvu te nema ni gdje bi glavu naslonio. Takav Isus osvaja srce sv. Vinka i potiče ga na iskreno suosjećanje s bližnjim osobito s onim najpotrebnijima, prezrenima i odbačenima koji gladuju više ljubavi i poštovanja nego li kruha i tople juhe.

U svijetu današnjice, u kojem je ljudsko dostojanstvo zgaženo a čast i poštenje tek predmet izrugivanja, Vinko razotkriva nove i još bolnije oblike siromaštva. Ono ne vlada samo među siromašnima  nego i u društvu bogatih, učenih i slavnih. Ono nije prisutno samo na ulicama i svjetovnim ustanovama, nego i u crkvenim krugovima, samostanskim prostorima, čak i među Bogu posvećenim osobama. To je često manjak dostojanstva prema vlastitoj i drugoj osobi, manjak poštivanja svoga uzvišenog poziva, manjak poštivanja i zahvalnosti prema ustanovi u kojoj živimo, prema najbližima s kojima dijelimo životni prostor,  manjak spoznaje da sve što jesmo i posjedujemo dolazi iz milosrdne ruke Božje. Ovo siromaštvo očituje se u preziru, obezvrjeđivanju, ponižavanju drugih što duboko ranjava svaku osobnost i ojađuje dušu. A potrebno je samo malo da sve bude drugačije: smiješak, lijepa riječ, ljubazna gesta, iskrena sestrinska i međuljudska pomoć.

Divni primjer i uzor u poštivanju bližnjih, u suosjećanju s tuđim nevoljama, podizanju zgaženog dostojanstva u onim najbjednijima bio je i jest nama tako dragi duhovni otac sv. Vinko. Znajući da su siromasi, kao i patnici današnjeg vremena, hranjeni prezirom, odbacivanjem i grubim ponižavanjem izuzetno osjetljivi i ranjivi, Vinko svoje sljedbenike, a posebno nas, njegove duhovne kćeri, potiče na poniznost, jednostavnost i blagost te veliku ljubav i poštovanje u služenju bližnjima.

Kao uzor i svetac, Vinko poziva na nove iskorake primjerom i životom. Na poseban način ističe potrebu svjedočkog života, i pojedinca i zajednice, kako bi bili privlačni i mogli utjecati na život drugih. To će se ostvariti tek onda kad nam redovničke zajednice zažive iskrenom sestrinskom suradnjom i zajedništvom i kad budemo, i kao zajednice i kao pojedinci, zračile pravom iskrenom radošću koju Bog daje dušama koje ga nesebično ljube.

Drage moje sestre, neka vas moja čestitka zateče upravo u takvoj radosti, iskrenom zajedništvu i domišljatoj sestrinskoj ljubavi. Srdačno vam čestitam svetkovinu sv. Vinka.

Vaša majka

Miroslava Bradica

Čestitka za Vinkovo 2022.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: