Cjelovit govor biskupa Pozaića: antropologija umjesto ideologije

Objavljeno: 11. siječnja 2013.

Svakodnevno slušamo kako jedan ministar i njemu slični bez imalo taktičnosti i diplomacije, i ne samo toga već i kulture, javno proziva i naziva Kardinala, biskupe, Crkvu lažljivom, srednjovjekovnom i zaostalom, konzervativnom, glupom i… Bilo bi jako dobro kada bi ti isti “vladajući” najprije proučili što je to srednji vijek, njegovu važnost na svim razinama i dostignućima kojima se mi ili bolje oni “moderni” i danas koriste. Bilo bi također dobro kada bi u svom riječniku i ponašanju pokazali više demokracije, a ne samo o njoj pričali, jer u konačnici demokracija dopušta pravo glasa svima – pa i Crkvi, a što ovi “napredni vladajući” svakodnevno u svojoj silnoj demokraciji osporavaju. Stoga donosim cjeloviti govor biskupa V. Pozaića o spornom zdravstvenom/spolnom odgoju u našim školama.

S. Stjepanka Stanić

Čovjek dolazi na ovaj svijet s obiljem sposobnosti koje je potrebno njegovati i razvijati kako bi se ispravno razvile i obogatile njegovu osobnost. Polazeći od onih tjelesnih pa intelektualnih i emocionalnih, dolazimo do etičko-moralnih sposobnosti, do savjesti,  po kojima čovjek jest čovjek. O tome govori filozofska i teološka disciplina – antropologija.

Potreba odgoja za dobro, za univerzalne moralne vrednote, za osobe značaja i časti i dostojanstva, za poštivanje svijeta intime, napose djeteta, više je nego očita.

1. Antropologija

Antropologija promatra čovjeka-osobu u njezinoj cjelini = čovjek tijelom i dušom jedan (GS 14). Zato smatra da je kod odgoja djeteta i mlade osobe važan cjelovit i uravnotežen razvoj na svih tim područjima. Banalizacija tijela -spolnosti – banalizacija je čovjeka.

Kršćanska antropologija temelji se na onoj biblijskoj: čovjek stvoren na sliku Božju;  muško i žensko – stvori ih. I njih dvoje bit će jedno tijelo. I kad budu jedno – mogu se naći u troje (Post 1,28;  2,24;  Mk 10,6 ). Ljubav i rađanje – prokreacija – idu zajedno.

Neo-komunistička i liberalno-fašistička kulturno-antropološka revolucija ne poznaje čovjeka kakav je do sada bio poznat: ens rationale = razumno biće,  homo sapiens = mudro biće, imago Dei = slika Božja. Čovjek je sada stroj za udovoljavanje seksualnih poriva: ne prepoznaje ni zadivljenost ni zaljubljenost, ni ljubav ni rađanje, ni čistoću ni vjernost, ni žrtvu ni solidarnost.

Gdje su u toj razuzdanosti – djeca? Pogani su Rimljani znali:  Djetetu dugujemo najveće poštovanje.  O djeci, među ostalim, Isus kaže: ‘Onomu naprotiv tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju u mene bilo bi bolje da mu se o vrat objesi mlinski kamen pa da potone u dubinu morsku’ (Mt 18,6). Koliko sablazni u tom zdravstvenom odgoju?

2. Historia magistra vitae

Povijest je učiteljica života. Kada su prezrene temeljne vrednote ljudskog osobnog i društvenog života, njihovo mjesto okupira relativizam, anarhija i konačno diktatura.

Ne treba zaboraviti da je nacizam došao na vlast putem demokratskih izbora. Zlorabeći načelni legitimitet i zadobiveni mandat, zaveo je diktaturu –  i dalje je poznato. Treba li upozoravati na sličnosti s komunizmom u Hrvatskoj danas?!

Navodna demokratska vlast u Hrvatskoj, ili, kako je rekao sisački biskup mons. Vlado Košić, odnarođena vlast http://forum.dnevno.hr/kolumne/55394-koja-je-vlast- narodna.html; uspostavljena je nakon redovitih izbora, i hvasta se da je dobila mandat za svoju ideologiju.

Poznato je: za uspješnu manipulaciju potrebno je stvoriti bezličnu masu, pojedince i društvo bez svijesti o svom dostojanstvu i pravima, i bez identiteta.

3. Neo-komunistički program: kulturna – antropološka revolucija

Budući da su zakazali u odgoju roditelji i vjeronauk (!?), tako zbori Ministar, treba uvesti režimski odgoj. ‘Kurikulum zdravstvenoga odgoja – u kojem se nalaze ‘moduli o spolnoj/rodnoj ravnopravnosti i odgovornom spolnom ponašanju’ – ne poznaje i odbacuje cjelovito vrednovanje osobe pojedinca, ustanove braka i obitelji.

Pod krinkom zdravstvenog odgoja nameće se program indoktrinacije ideologije  homoseksualizma, erotizacije i seksualizacije djece od najmlađe dobi. Šutke se prelazi preko već dobrano poznatih zlih posljedica takvih eksperimenata s djecom širom svijeta.

Nakon ‘ukazom’ uvedene revolucije-odgoja više nema ‘muško – žensko’, više nema spola, postoji samo rod: proizvoljni izbor začudne ideologije. Više nema ‘otac’ i ‘majka’, nego ‘roditelj A’ i ‘roditelj B’. Što će biti s djecom? – Vjerojatno: ‘uradak  U, V, Ž’  –   itd.

Neki se od tih zastupnika ‘revolucije – prevrata’ pozivaju čak i na Bibliju: kao da zaboravljaju da je Bog stvorio Adama i Evu, a ne Adama i Stevu!

Adam i Eva: ‘Njih dvoje bit će jedno tijelo’ (Post 2,24). Adamu i Evi udijeljen je prvi blagoslov u Knjizi života – Bibliji: ‘I blagoslovi ih Bog i reče im: ‘Plodite se, i množite, i napunite zemlju, i sebi je podložite!’ (Post 1,28).

Taj božanski stvaralački čin, upisan u samu narav čovjeka – naravni biološki i moralni red,  razlog je zašto muškarac ostavlja oca i majku, i postaje jedno tijelo, jedna duša, sa svojom ženom. Oni više nisu dvoje nego jedno. Kad njih dvoje budu jedno, mogu se naći u troje – nastanak novog ljudskog života, prokreacija nove osobe na sliku Božju.

Rodna ideologija, izrod ideologije homoseksualizma,  niječe očitu činjenicu postojanja ljudskog bića kao muško i žensko, kao temelj obitelji i društva i budućnosti naroda, uvodi u poremećaj spolnog identiteta, a što je teška bolest (http://medical- dictionary.thefreedictionary com/ gender+ identity+disorder);   Odatle izvire pitanje: ‘Ima li ministar Jovanović vaginu?’

Ta je ideologija pobuna protiv činjenica, protiv evidentne stvarnosti, protiv zdravog razuma, protiv prokreacije, protiv prirodnog moralnog zakona; to je pobuna protiv Stvoritelja –  Ljubitelja i Darovatelja života (Mudr 11,26).

Nakon što je dokinut nordijski ‘Rodni institut’ – zbog kako je objašnjeno šarlatanstva, ovaj ministar i njegov agent, u Hrvatsku uvode u ime znanosti 21. stoljeća  – šarlatanstvo.

Sve je isplanirano i učinjeno tiho i konspirativno, urotnički, podzemno. I nije ih sram.

4. Papagajski fenomen

Bilo bi vrlo zanimljivo sociološko, i ne manje psihološko, istraživanje papagajskog fenomena ponavljanja fraze ‘znanost 21. stoljeća’. Predstavlja li fraza ‘znanost 21. stoljeća’ nebulozni ‘Plan 21′ ili pak poruku praznovjerja 21. stoljeća ‘Aquarius – doba zla’? Nakon što su nas doveli u ekonomsko smeće, hoće li nas sada strovaliti i u moralni kaos – u doba zla?

Medicina je znanost, jednostavno rečeno, koja polazi od rezultata istraživanja i provjeravanja, pa se voli nazivati ‘evidence-based medicine’. Uzmimo dva slučaja:

1. U vrijeme rasprave o in vitro oplodnji – zapravo o identitetu, dostojanstvu i pravima ljudskog embrija – ministar zdravlja i bolesti prezreo je svoju struku, odbacio je evidentnu činjenicu da ljudski život počinje začećem, te ustoličio princip prohtjevnosti: život može početi od početka, negdje kasnije, nakon poroda – prema nečijem prljavom interesu. I sve to, isticao je, u ime znanosti 21. stoljeća.

2. Sada u raspravi o odgoju, što je pitanje humanističke naravi, antropologije, svijeta vrednota, izrazito etičko i moralno pitanje, pitanje životnog opredjeljenja za dobro ili zlo – ministar prosvjete, u ime znanosti 21. stoljeća, priziva matematiku: 1 + 1 !

Izbor ne dopušta, niječe slobodu i mogućnost izbora, provodi nasilje, proizvodi žrtve:  kao da još uvijek živi u oblacima partije, terora centralnog komiteta. Što poželi – to naredi. Njegove su želje – zakon. On ima mandat, on ima vlast (www.zdravstveniodgoj.com/;)

Stavi li tko, u ime demokracije,  u pitanje ministrovu diktaturu, neka bude spreman da dobije jednu od etiketa: dezinformacija, sve vrvi od neistina, neistinito i lažno, uznemirujete javnost, manipuliranje roditeljima, zlonamjeran, zločest, kriv, neodgovoran, ukrao Božić, sram vas bilo – minorna udruga (a GROZD ima 40.000 članova-podupiratelja).

Za druge udruge, ma kako dubioznog podrijetla, karaktera, financiranja i djelovanja, ne pita se broj članova. Po načelu jednakosti ili diskriminacije? Sve u stilu: ‘nova pravda’  –  stara nepravda, jer to je selektivna pravda.

Ako li ste pak hijerarhijski dio Crkve, biskup ili kardinal, onda možete uživati u nekim od ovih komplimenata: ‘Sve što smo ovih dana čuli od biskupa su zločeste laži, a s ljudima koji lažu ja jednostavno ne mogu razgovarati. Crkva djeluje neprihvatljivo, zlonamjerno i dezinformirajuće’ (http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Jovanovic- Biskupi-lazu-a-ja-s-lazljivcima-ne-razgovaram); Drug ministar posjeduje dar čitati namjere – zle.

I premda je svečano i drsko izjavljivao kako na to pitanje više ne će utrošiti ni minute, ministar papagajski i nadalje ponavlja iste bedastoće. I ne pogleda se u ogledalo – savjesti.

Čija li je ono notorna parola opstanka: ‘Lažite, lažite – nešto će uvijek ostati?!’

Svim silama ministar hoće nametnuti dojam da nije imao ni kućnog ni školskog odgoja, da nije prijateljevao s knjigom ‘Bonton – pravila lijepog ponašanja’.

Neo-komunisti   nadmašili su paleo-komuniste. Kao da su nošeni slovom i duhom njihove himne  humanosti, zapravo one ‘ode mržnji’, sotonskog nadahnuća: ‘Mrzimo vas’.

Dà – ta ‘oda mržnji’ živi i danas, i truje ljudske duše. U autorovo se ime, još uvijek svake godine, održavaju skupovi i dijele prestižne nagrade (http://www.hrsvijet.net/index.php? option= com_ content &view=article&id= 12911: goranovo-proljeće-ustvari-je-sumrak-goranova- uma&catid=43:glas- hrsvijeta&Itemid =151) Mrzimo vas – i to ulazi u znanost 21. stoljeća!?

5. Hrvatska država  ‘slučaj’  ili   ponos

Hrvatska je država s visokog vrha s prezirom ožigosana kao ‘država–slučaj’. U slučajnoj Vladi slučajni drug ministar može prijetiti, vrijeđati, ponižavati, omalovažavati, rugati se. A ne izostaju ni odmazde. Ima u toj družini više bolesnika.

Ako orkestar svira falš, u pitanju je dirigent  –  i njegova sjena.

Ima li tu kakvog posla za Hrvatsko žrtvoslovno društvo? Kolike su tu već sada žrtve diskriminacije: od djece i njihovih roditelja, preko učitelja, ravnatelja osnovnih i srednjih škola, do drugih javnih djelatnika? Nije li tu već cijela povorka žrtava.

Nije u pitanju samo jedna Karolina – živi povijesni primjer žrtve i stradanja za istinu, za časno i etičko djelovanje u sredstvima društvenog priopćivanja – u 21. stoljeću! (http://www.vecernji.hr/ vijesti/hrt-se-ispricao-zbog-emisije-spolnom-odgoju- okrivio-urednicu-clanak-492189).

HHO, ili haha-hoho, kakav je – takav je, inače miljenik HTV,  sada njegova izjava o odgoju nije mogla dobiti mjesto na HTV?  Razmišlja li tko o tome?

U onom letku ‘O programu zdravstvenog odgoja’ (Tajništvo HBK, Advent, 2012.), za koji je drug Jovanović hrvatskome narodu putem televizije objavio da vrvi neistinama, a da nije naveo ni jednu, stoji nekoliko upita koji počinju sa: ‘Je li vam svejedno što će vaše dijete učiti …’ – i navodi se u nekoliko točaka što će sve to učiti.

Doista: je li vam svejedno što će vaše dijete učiti u školi koju vi plaćate? Škola se ne uzdržava partijskom članarinom ministra, već visokim nametima poreza na više nego skromne prihode brojnih roditelja.

Trebalo bi biti jasno: djeca nisu vlasništvo države, bila ta država demo-kratska ili demon-kratska, paleo-komunistička ili neo-komunistička. Djeca su ono najvrjednije u životu roditelja; djeca su njihova budućnost.

Pitanja u spomenutom letku sudbonosna su za ovu i buduće generacije, jer zlo se nameće silom državnog totalitarizma, jednoumlja. To je liberalni fašizam. Mogućnost izbora – nedopustiva je; sve u ime partijske demokracije.

Uistinu, ta pitanja ne smiju ostati bez odgovora. Svima vama hvala na vašoj nazočnosti: Svi mi danas ovdje okupljeni, već smo dio odgovora, dio utemeljene nade za budućnost. I mi smo u povorci slavnih Generala: Ante i Mladena.

Mi smo za državu Hrvatsku – državu ponosa, časti, dostojanstva i djece i odraslih.

Hrvatskoj je potrebna nova oluja. Hrvatskoj je potrebna lustracija.

Hvala na pozornosti!

Zagreb, srijeda 9. siječnja 2013.

Mons. Valentin Pozaić

Preuzeto s: bitno.netZa potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: