DOĐI I VIDI

Objavljeno: 1. travnja 2022.

Naša sestarska zajednica u Bumi organizirala je susret za djevojke koje razmišljaju o redovničkom pozivu pod nazivom Dođi i vidi. Pozvane su djevojke iz svih 12 župnih zajednica biskupije Auki na otoku Malaita. Susret se održao od 14 do 16. siječnja 2022. u našem duhovnom centru Lujza de Marillac u Bumi. Oko 150 djevojaka iz pet župnih zajednica sudjelovalo je u ovom programu. Kao što smo i očekivali, najveći broj djevojaka došao je iz najveće i najbrojnije župe naše biskupije, a to je naša župa Duha Svetoga – Buma. Djevojke iz udaljenijih župnih zajednica doputovale su čamcima i kamionom u pratnji svojih župnika ili katehista, što je prekrasan znak, tj. pokazatelj brige za mlade članove njihovih zajednica.

Program je započeo u petak, 14. siječnja 2022., popodnevnim okupljanjem te smještajem djevojaka u prostorije duhovnog centara i kuće odgoja. Večernji molitveni program započeo je molitvom krunice u župnoj crkvi, u kojoj se i odvijao susret, jer drugog prostora za tako veliki broj sudionika nismo imali. Krunicu su predmolile sve sudionice podijeljene po grupama prema lokalnim dijalektima. Nakon večere uslijedilo je predstavljanje svih sudionica programa podijeljenih po zajednicama iz kojih su došle.

Nekoliko sestara iz dvije Kongregacije (DMI-Kćeri Marijine i Družba sestara milosrdnica) posvjedočilo je djevojkama o ljepoti i izazovima redovničkog poziva. Glavni predavač ovog susreta bio je Pater Soane iz Družbe otaca marista, prvih misionara koji su započeli svoj misijski rad u župi Buma prije puno godina. On je također svjedočio o svom svećeničkom pozivu. Subotnji program započeo je predavanjem na temu Različiti oblici života u kojem je p. Soane na vrlo zanimljiv način prikazao četiri oblika ljudskog  života: obiteljski, svećenički, redovnički i samački. Kroz prezentaciju je u kratkim crtama objasnio značenje svakog pojedinog oblika i koja je njihova svrha. Nakon kratke glazbeno-plesne točke Pater je nastavio s prezentiranjem različitih redova u Crkvi. Djevojke su s velikim interesom pratile prikaz svih aktivnih i klauzurnih redovničkih kongregacija u Katoličkoj crkvi, danas prisutnih u svijetu. Način prezentiranja ove teme pobudio je veliki interes za temeljitijim upoznavanjem određenih kongregacija što se dalo iščitati iz mnoštva postavljenih pitanja.

U popodnevnom programu svoje kongregacije predstavile su sestre milosrdnice i DMI-sestre, od osnivanja pa do današnjih dana, s posebnim naglaskom na formaciji mladih (novih) članova. Ovo je također bila zanimljiva tema koja je pokrenula brojna pitanja kod djevojaka. Zanimalo ih je na koji način, kada i kako bi mogle pristupiti pojedinoj kongregaciji.

Subotnji bogati program završio je prezentacijom o Bezgrješnoj Djevici Mariji od Čudotvorne medaljice i jednim vrlo korisnim kratkim videom o značenju i neizmjernoj vrijednosti euharistije – što znači sveta misa za nas te kako velike milosti možemo crpsti iz tog nepresušnog vrela Božje ljubavi. Na kraju večernjeg programa sestre su se još jednom obratile djevojkama uputivši im poruke podrške i ohrabrenja u odazivu na Kristov poziv, ako ih možda pozove na jedan uzvišeniji način služenja Bogu.

U nedjelju ujutro djevojke su pristupile sakramentu pomirenja, a na raspolaganju su imale četvoricu svećenika. Skupa sa župnom zajednicom proslavili smo nedjeljnu svetu misu koja je ujedno bila misa zahvalnica za sudionice programa Dođi i vidi. Zabavno-rekreativni program djevojke su imale nakon svete mise na otvorenom. S ručkom smo završili nas susret i ispratili drage nam goste koji su zahvalna srca krenuli natrag svojim domovima obogaćeni za jedno novo iskustvo druženja. Neka je sve na veću slavu Božju. Bog poziva gdje, kada i koga hoće. Na nama je da sijemo Riječ Božju. Neka i ovaj susret urodi dobrim rodom za svaku pojedinu djevojku u nesljedovanju Krista, u kojem god staležu to bilo.

s. Magdalena Marić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: