Dr. Esther Gitman približila dobrotu Alojzija Stepinca Australiji

Objavljeno: 21. veljače 2014.

Američka povjesničarka židovskog podrijetla Dr. Esther Gitman u srijedu 19. veljače je u Sydneyu gostovala na tribini o spašavanju Židova u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata i ulozi nadbiskupa Stepinca, koju je organizirala profesorica Ina Vukić, osnivačica i voditeljica australskog bloga “Croatia, the War and the Future” (Hrvatska, Rat i Budućnost). U prostoru državne knjižnice Mitchell, pored parlamenta Novog Južnog Walesa prvi put se govorilo o “hrvatskoj temi” mada u Sydneyu živi na desetke tisuća hrvatskih iseljenika jer Esther Gitman svojim znanstvenim radom intrigira povjesničare i znanstvenike širom svijeta te promovira Hrvatsku u pozitivnom svjetlu mada to nitko do nje ne traži ili je profesionalno angažira zbog toga.

Već zbog te činjenice poruke Esther Gitman potakle su Inu Vukić da ih pomogne predstaviti Australcima.

Potpuna istina o strahotama Holokausta kao i ona o spašavanjima Židova te rasvjetljavanje pozitivnog doprinosa kardinala Stepinca koji je pokazao da u tami ima i svjetla, dugogodišnji je moj znanstveni trud. O tome sam napisala knjigu, pišem i dalje znanstvene članke i sretna sam što zahvaljujući pomoći gospođe Vukić istina dopire i do australskih znanstvenih i novinarskih krugova te do hrvatske i židovske zajednice – poručila je Gitman.

U razgovoru za globalno poznati tjednik Catholic Weekly ponovila je da blaženika Alojzija Stepinca smatra svetim zbog dobrih djela koja je učinio spašavajući nedužne Židove ali i pripadnike hrvatskog i srpskog naroda koji su bili proganjani od fašista. Organizatorica Ina Vukić je naglasila kako su “poruke i znanstvena otkrića Esther Gitman pomogli u skidanju stigme s hrvatskog naroda jer se potvrdilo da je bilo i onih koji su žrtvovali svoj život da bi spasili Židove među kojima je bio i Stepinac“.

Na skupu, uz ostale goste, su sudjelovali i dr. Avril Alba, profesorica Holokausta i židovske civilizacije na sveučilištu Sydney, Roth Lecturer iz Instituta za holokaust studije, dr. Sunny Lah, profesorica na sveučilištu Sydney, Sara Očepek iz Hrvatskog radio programa u Sydneyu, Petar Mamić, glavni urednik hrvatskih tjednih novina Boka Cropress, Marko Franović, ugledni poslovni čovjek iz Sydneya koji pomaže u promociji istine o Hrvatskoj, profesorica Ana Bruning iz Hrvatskih škola u Sydneyu i Nila Oreb, profesorica marketinga i modnih kreacija.

Iz Canberre je na skup došao i hrvatski veleposlanik dr. Damir Kušen. Potaknuti znanstvenom hrabrošću i motiviranošću Esther Gitman da otkrije i prikrivene detalje iz hrvatske povijesti u Drugom svjetskom ratu na skupu je zaključeno da “nikad nije kasno za ispravljanje nepravdi u iznošenju istine” posebno o spašavanjima Židova i velikom humanitarnom trudu nadbiskupa Stepinca.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Danas Družba ima oko 650 sestara u 12 zemalja svijeta: Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci.

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: