Duh Sveti otvara srca nadi

Objavljeno: 28. svibnja 2012.

Draga braćo i sestre!

Danas slavimo veliki blagdan Duhova, kojim završava Vazmeno vrijeme, pedeset dana nakon Nedjelje Uskrsnuća. Ta nam svetkovina doziva u svijest izlijevanje Duha Svetoga nad apostole i druge učenike, okupljene u molitvi s Djevicom Marijom u dvorani Posljednje večere (usp. Dj 2, 1-11). Isus, koji je uskrsnuo i uzašao na nebo, šalje Crkvi svoga Duha da bi svaki kršćanin mogao biti dionikom istog božanskog života i postati njegov istinski svjedok u svijetu. Duh Sveti, svojim ulaskom u svijet, budi ga iz mrtvila, otvara srca nadi, potiče i potpomaže u nama nutarnje sazrijevanje u odnosu s Bogom i bližnjim.

Duh Sveti, koji je “govorio po prorocima”, darovima nade i znanja nastavlja nadahnjivati žene i muškarce zauzete u traženju istine, predlažući prave putove upoznavanja i dublje spoznaje Božjeg otajstva, čovjeka i svijeta. U tome kontekstu, s radošću najavljujem da ću 7. listopada, na početku Redovne skupštine Biskupske sinode, sv. Ivana Avilskog i svetu Hildegardu iz Bingena proglasiti naučiteljima opće Crkve. To dvoje velikih svjedoka vjere živjeli su u veoma različitim povijesnim razdobljima i kulturnim sredinama. Hildegarda je bila benediktinska monahinja koja je živjela sredinom Srednjeg vijeka u Njemačkoj, bila je istinska učitelja teologije i vrsna poznavateljica prirodnih znanosti i glazbene umjetnosti. Ivan, dijecezanski svećenik koji je živio u Španjolskoj u doba renesanse, sudjelovao je u mukotrpnoj kulturnoj i vjerskoj obnovi Crkve i društva u osvit moderniteta. Ali po svojoj svetosti života i dubini nauka oni su trajno aktualni: milost Duha Svetoga, naime, projicirala ih je u ono iskustvo dubokog shvaćanja Božje objave i inteligentnog dijaloga sa svijetom koji čine trajni obzor života i djelovanja Crkve.

To dvoje svetaca i naučitelja imaju veliku važnost i aktualnost poglavito u svjetlu nauma nove evangelizacije, kojoj će biti posvećena spomenuta skupština Biskupske sinode, i uoči Godine vjere. I u našim danima, po njihovu učenju, Duh Gospodina uskrsloga nastavlja činiti da se njegov glas razliježe svijetom i prosvjetljivati put koji vodi onoj Istini koja nas jedina može osloboditi i dati puni smisao našem životu.

Dok sada budemo zajedno molili molitvu Kraljice neba, zazovimo zagovor Djevice Marije da nam izmoli da Crkva bude snažno oživljena Duhom Svetom, da bismo Krista naviještali evanđeoskom iskrenošću i sve se više otvarali punini istine.

Nakon Kraljice neba

Draga braćo i sestre!

Jutros je u Vannesu, u Francuskoj, blaženom proglašena Mère Saint-Louis, svjetovnog imena Élisabetth Molé, utemeljiteljica Sestara ljubavi svetog Luja (Ljudevita), koja je živjela između 18. i 19. stoljeća. Zahvalimo Bogu za tu uzornu svjedokinju ljubavi prema Bogu i bližnjemu.
Podsjećam nadalje da ću idući petak, 1. lipnja, poći u Milano, gdje će se održati VII. Svjetski susret obitelji. Pozivam sve da prate taj događaj i mole za njegov dobar uspjeh.

Vatikan, 27. svibanj 2012.

Preuzeto s – kta/ika


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: