Duhovna obnova za djevojke u Livnu

Objavljeno: 22. ožujka 2024.

Na dvodnevnoj duhovnoj obnovi za djevojke, koja je održana u samostanu sv. Josipa u Livnu, 16. i 17. ožujka, sudjelovale su djevojke iz Žepča i Livna.

U subotu, 16. ožujka, predavanje je održala s. Antoneta Martić. Tema je bila Ispovijed – susret s Bogom. Uz ostalo, govoreći o sakramentu pomirenja i pokore, ukazala je na milosrđe koje Bog iskazuje ljudima, praštanjem grijeha te potaknula na razmišljanje koliko je svatko ponaosob spreman oprostiti drugima. Poslije predavanja djevojke su imale prigodu za svetu ispovijed, a zatim je slavljena sveta misa koju je predvodio p. Jakov Kuharić, prior Karmela sv. Ilije na Buškom jezeru.

U večernjim satima istoga dana prikazan je film Velike male sestre – o sestrama milosrdnicama koje su u Drugom svjetskom ratu liječile, skrivale i spašavale Židove.

Na nedjeljnu svetu misu sudionice duhovne obnove, zajedno sa sestrama, otišle su u samostansku crkvu u Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru. Na povratku su svratili na jezero Mandek, smješteno između Livna i Tomislavgrada, te nakon okrjepe pošle svojim kućama.

Preuzeto sa: nedjelja.ba


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: