Dvije sestre naše Družbe primile misijski križ

Objavljeno: 27. kolovoza 2018.

U nedjelju, 26. kolovoza 2018. godine, u crkvi sv. Vinka u Zagrebu, pod svetom misom u 10.30 sati, dvije sestre naše Družbe primile su misijski križ kao znak misijskog poslanja i djelovanja koje će uskoro započeti na Salomonskim otocima: sestra Magdalena Marić, članica Provincije Majke Divne – Sarajevo i sestra M. Veronika Ćibarić, članica Provincije Navještenja Gospodinova – Split.

Euharistijsko slavlje predvodio je nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj vlč. Antun Štefan uz koncelebraciju rektora crkve sv. Vinka preč. Marijana Pavlenića, predstavnika Papinskih misijskih djela u Bosni i Hercegovini don Ivana Štironje, dugogodišnjeg misionara u DR Kongu fra Ilije Barišića i fra Bojana Rizvana. Na početku misnog slavlja Rektor je uputio riječi pozdrava i srdačne dobrodošlice Predslavitelju misnoga slavlja, subraći u koncelebraciji, novim sestrama misionarkama, njihovoj rodbini, prijateljima i svim prisutnim vjernicima koji su se rado odazvali na slavlje misijskog poslanja Crkve. Zatim je ukratko predstavio nove misionarke koje će pod svetom misom primiti misijski križ po rukama Nacionalnog ravnatelja PMD u RH i tim činom biti „poslane od Crkve za Crkvu“.

Riječi zahvale i pozdrava uputio je i vlč. Štefan izrazivši veliku radost i zadovoljstvo što može po drugi put prisustvovati odlasku novih sestara milosrdnica na Salomonske Otoke, jer je upravo on prije sedam godina predao misijski križ prvim sestrama milosrdnicama koje su započele misijsko poslanje na Salomonskim otocima. Misna čitanja pročitale su sestre misionarke a sestra Matea Krešić i s. M. Tea Juratović, uz orguljašku pratnju s. M. Zrinke Lončar, otpjevale su psalam „Kušajte i vidite kako je dobar Gospodin.“

Nakon navještaja Božje Riječi, u prigodnoj homiliji, vlč. Štefan je po imenu pozvao nove misionarke da ih u ime Crkve, prema liturgijskom obredu, predstavi vjernicima koji su ih srdačno pozdravili velikim pljeskom. Ujedno je pozdravio i predstavio i svećenike koncelebrante koji su se odazvali pozivu misionarki da budu dionici ovog svečanog misnog slavlja. Zatim je, vezano uz ovaj važan događaj u Crkvi, uputio svoju prigodnu riječ. Najprije je riječ zahvale i divljenja uputio dobrom Bogu koji uvijek iznova u Crkvi izabire nove ljude da budu blagovjesnici Njegove Radosne vijesti. Zahvalio je Bogu što je ponovno izabrao dvije mlade sestre iz Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga da se pridruže sestrama koje već sedam godina djeluju na dalekim Salomonskim otocima. Osvrnuvši se na riječi evanđelja rekao je kako su ljudi oko Isusa otkrili da je Njegov govor tvrd tako da nam se nekada čini da je Isus ponekad i prezahtjevan. Iz tog izvještaja možemo zaključiti da Bog nije samo Bog koji daje nego Bog koji i traži. On daje sve, ali i traži sve. I unatoč tomu nekolicina je ostala uz Isusa, to su njegovi apostoli iako je Isus i njima uputio pitanje: Hoćete li i vi otići? I danas na sličan način, rekao je vlč. Štefan, Isus postavlja isto pitanje našim misionarkama koje je Gospodin upitao „Što ćete učiniti?“. Vjerujem da su one spremne pred svima nama u jedan glas kliktati „Gospodine kome da idemo, sve smo ti dale i želimo ti se potpuno dati, spremne smo za djelo koje si nam namijenio.“ I vjerujem da ih Isus takve i prima, blagoslivlja i šalje u misije. Zahvalivši sestrama na daru života za Gospodina i ljude kojima su poslane, vlč. Štefan je na kraju pozvao sestre da po uzoru na sv. Magdalenu i sv. Veroniku budu Magdalene i Veronike ljudima koji su gladni Boga, milosrđa Božjega, dobrote i razumijevanja Božjega. „Budite pronositeljice Isusa Uskrsloga i istinske misionarke. A to ćete moći samo na koljenima, u adoraciji pred Presvetim.“ Na kraju homilije zaželio je sretan put misionarkama pozvavši ih da budu heroji vjere i ambasadori Isusa Krista obećavši im da ih neće zaboraviti u svojim molitvama. Riječi pozdrava uputio je i dvjema misionarkama iz Benina koje već godinu dana borave u Kući matici naše Družbe, na učenju hrvatskog jezika i pripremi za studij.

Nakon homilije uslijedila je molitva nad sestrama misionarkama i blagoslovi misijskih križeva. Potom je Predvoditelj obreda predao sestrama misijske križeve, rekavši da su odsada prave misionarke, što su vjernici potvrdili gromoglasnim pljeskom.

Na kraju misnoga slavlja svoju čestitku novim misionarkama, uz nekoliko poticajnih misli, uputili su i don Štironja i fra Barišić. Neka Gospodin svojom milošću obasiplje naše sestre misionarke, kao i sve misionare diljem svijeta, da svojim svakodnevnim životom čine djela ljubavi i sve povjerene im duše privode Kristovu kraljevstvu.

 

 


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: