Hodočašće na tragu Utemeljitelja u svijetlu Konstitucija

Objavljeno: 10. veljače 2012.

U 2008. godini započet je rad na obnovi naših Zakonika – Konstitucije i Direktorij. Tom prigodom smo od 3. – 5. listopada 2008. godine, pod nazivom Hodočašće na tragu Utemeljitelja u svijetlu Konstitucija, započele svoj hodočasnički i radni put:   ZAGREB – CELJE – GRAZ – BRATISLAVA – TRNAVA.

Prisjetile smo se naših početaka, posjetile lazariste u Celju, sestre Kćeri kršćanske ljubavi u Grazu, rodni grad kardinala Jurja Haulika – Trnavu, lazariste u Bratislavi. te započele odgovorni i zahtjevni rad na obnovi naših Konstitucija i Direktorija.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: